Путник загледан у небо

''Од свакога града у коме ми је пролазио живот остали су у мени само његови рубови како се оцртаваху ноћу на небу. И тако, ја имам у себи те различите ноћи, увек исто небо, и различите пруге градских рубова''– записао је у једном свом путопису Милош Црњански. О путописима Милоша Црњанског, о поетском квалитету тих текстова, и о томе шта јој путописи значе, у вечерашњој емисији говори новинарка Бранка Вуковић.

Писац који је створио ''Лирику Итаке'', и ''Сеобе'', био је светски путник, одликовао га је луталачки немир, и током свог живота живео је и боравио у многим градовима и различитим државама. У његовим путописима налазимо тако описе путовања и боравка у Француској, Италији, Шпанији, Немачкој.

И свугде, на свакој страници, Црњански је песник, посматра градове и пределе кроз које пролази, али је истовремено загледан у небо, у нехватљиву игру светлости и сенки. А загледан је и у језик, у којем мајсторски успева да ухвати све титраје властите душе настале у сусрету са различитим поднебљима.

И управо тај лирски квалитет текстова јесте разлог зашто наша саговорница издваја књигу његових путописа. Она је и сама боравила у неким од градова о којима је писао Црњански, па ћемо чути како је доживела места о којима је писао наш писац.

Бранка Вуковић је завршила општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду. Радила је више година у РТС-у, а била је активна и у неким другим институцијама културе. Радила је у Радио Београду, Радио Политици, Радио ЈАТ-у, а сада саруђује са бањалучким радијом.
    
Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво