Стижу подстицаји за биљну производњу и дизел гориво

Пољопривредни произвођачи од понедељка могу да подносе захтеве за  основне подстицаје у биљној производњи. Директни подстицај по хектару износи 4 хиљаде динара, а пољопривредници остварују право и на хиљаду 200 динара по хектару за регрес за дизел гориво. Субвенционише се до 20 хектара. Захтеви се подносе Министарству финансија, Управи за трезор, најкасније до 30. априла.

Произвођачи шећерне репе увелико се припремају за сетву. Очекује се да ће површине под том културом ове године бити веће него лани, захваљујући вишим ценама које су уговорене са шећеранама. Стручњаци кажу да наши произвођачи европским конкурентима са великим подстицајима могу да парирају само увођењем боље технологије и повећањем приноса.

Мали произвођачи ајвара, џемова, сокова и читавог низа других домаћих специјалитета, моћи ће убудуће тај посао да раде легално јер од 1. марта почиње да се примењује Правилник Министарства пољопривреде о производњи и промету малих количина хране биљног порекла. Тим Правилником олакшани су услови производње и промета тих производа, што неће утицати на њихову здравстену безбедност.

Последњих година у Србији се све више подижу плантаже боровнице, која је веома тражена у целом свету. Зато готово цео род, уз добру цену, заврши у извозу. Произвођачи би могли да имају и бољи профит уколико би се удруживали и заједнички, без откупљивача, пласирали боровницу на тржиште, сматрају стручњаци.

О томе како време утиче на пчеле разговарали смо са пчеларом из Беочина Радомиром Лазићем, једним од највећих произвођача фрушкогорског липовог меда са заштићеним географским пореклом.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво