Лепо време убрзало припреме за пролећну сетву

У Србији су почеле припреме за пролећну сетву која ће, сва је прилика, почети раније него што је уобичајено. Ратари су ових дана врло активни-прегледају тракторе, прихрањују пшеницу, набављају семе и чекају да се стекну повољни услови за припрему земљишта.

У Институту за кукуруз Земун Поље кажу да је цена семена на прошлогодишњем нивоу и саветују ратарима да у сетви користе најмање два хибрида, како би имали стабилне приносе.

Вредност извоза поврћа је око 150 милиона долара, док је увоз око 50 милиона долара. Стручњаци кажу да би тај однос могао да буде и бољи јер има простора да се повртарство код нас унапређује, а површине повећавају.

Министарство пољопривреде ових дана изменило је правилник о подстицајима за набавку новог трактора снаге до 60 киловата, који се производи или склапа у Србији. Изменама су дефинисани појмови произвођача и добављача, а додато је и да произвођач и подносилац захтева не могу да буду повезана лица. У ИМТ-у кажу да је продаја  вишеструко повећана откако је 6. јануара расписан конкурс за субвенције за тракторе.

Били смо на сајму вина у Београду где су се, поред домаћих, представили и регионални и светски познати произвођачи.

Док наши винари и виноградари тек разматрају могућности како да искористе ИПАРД, у суседној Хрватској, захваљујући понајвише европским фондовима, унапређују и развијају производњу и повећавају конкурентност.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво