Сретење, Дан државности Србије

Србија обележава Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је подигнут Први српски устанак и дан када је 1835. потврђен Сретењски устав. Централна државна свечаност одржана је у Маричевића јарузи у Орашцу. У том месту је донета одлука о подизању устанка против Турака, а за вожда је изабран Ђорђе Петровић Карађорђе. На церемонији су говорили председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Гојковићева је истакла да славећи Сретење ми славимо слободу и непролазну потребу нашег народа да живи на своме. Гојковићева и Чубриловић су положили венце на споменик вожду Карађорђу. Епископ шумадијски Јован служио је помен.

На Дан државности, у Председништву Србије уручена су одликовања заслужним појединцима и институцијама. Орден Републике на ленти добио је председник Чешке Милош Земан, а нобеловац-књижевник Петер Хандке и Давид Вујић, последњи преживели члан "српске седморке", групе која је радила на програму "Аполо", Орден Карарђорђеве звезде првог степена. Сретењски орден првог степена добили су Медицински факултет у Београду, академик Душан Ковачевић, Спортско друштво "Раднички" и Православно-хришћанско сестринство "Света Лидија" из грчког места Аспровалта.

Председник Александар Вучић разговарао је у Београду са представницима Срба из региона о ситуацији у Црној Гори и Босни и Херцеговини. Састанку у згради Председништва присуствују патријарх Иринеј, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, представници политичких странака у Црној Гори и министри у Влади Србије. После састанка, Вучић је оценио да је Србија пред великим политичким искушењима и да је потребно више него икад да будемо јединствени и солидарни.

Кинески туриста преминуо је у Француској од последица коронавируса , саопштио је француски министар здравља. Ово је први смртни случај од корона вируса у Европи и четврти изван Кине. У Кини је од последица тог вируса умрло више од хиљаду и по људи, највише у покрајини Хубеи, док је заражено готово 66500 људи. Изван Кине има више од 500 заражених у 24 државе.

Обележава се Међународни дан деце оболеле од рака. У свету годишње оболи око 250 хиљада младих, а у Србији се сваког дана код једног детета констатује малигна болест. Годишње због рака изгубимо једно и по школско одељење. Најчешће малигне болести у детињству, али и најчешћи узроци смрти јесу леукемија, тумори мозга и лимфоми.

У нишкој дворани Чаир играју се полуфинални мечеви кошаркашког Купа "Радивоје Кораћ". Од 17 часова играће Мега Бемакс и Црвена звезда, а два и по сата касније, састају се Партизан и ФМП. Финале је сутра.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво