Опасност од афричке куге празни оборе у пиротском крају

У пиротском краја, где се у популацији дивљих свиња појавила афричка куга, ради се на спречавању ширења те болести на фарме. Ветеринарске службе у десетак села примењују мере заштите, међу којима је и превентивна еутаназија , као и одузимање свиња од власника, уз надокнаду, и њихово слање на клање. Надлежни позивају фармере да сарађују како се вирус не би проширио на популацију домаћих свиња.

Захваљујући субвенцијама државе, у Србији је заустављен пад броја крава . Међутим, произвођачи упозоравају да подстицаји често касне, а откупна цена млека годинама је иста или чак нижа.

Све више пољопривредника заинтересовано је за средства ИПАРД-а јер желе да унапреде производњу и подигну конкурентност. Проблем им неретко прави документација- неуцртани објекти или нерешено питање власништва, што општинске управе споро решавају.

Винари и виноградари обележили су Светог Трифуна и симболично почели резидбу. О томе зашто је резидба један од најважнијих послова у винограду, али и о књажевачком виногорју које има заштићено географско порекло причао нам је винар и виноградар Јован Јовић.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво