На леду - топло око срца

Клизачки клуб „Хелена Пајовић”, Клизачки савез Србије и Клизачки савез Београда заједно су организовали традиционално међународно такмичење, тринаести по реду Европски куп „Skate Helena” у уметничком клизању. у Леденој дворани „Пионир” окупило се 336 такмичара из 32 земље и око 45 званичника. Занимљиво је да је улазница за овај интересантан спортски догађај била- оброк за напуштене мачке и псе Београда. Представници Србије Петра Јашић и Јован Ђорђевић учествовали су на Европском првенству у брзом клизању на кратким стазама, у мађарском Дебрецину, већ овог викенда путују у Бормио на шампионат света. Тим Србије освојио је чак пет медаља на Зимским светским мастер играма, за такмичаре преко 30 навршених година живота, у аустријском Инзбруку. О свему томе и актуелном тренутку српског клизања разговарамо с нашом гошћом, генералним секретаром Клизачког савеза Србије Весном Раковиц.

У госте нам долази и Жарко Ћулум, један од највећих бисера српског џудо спорта. Рођен пре 24 године у Бања Луци, освојио је на десетине признања, од кадетске до сениорске конкуренције. Освојено прво место на Медитеранским играма 2018. године, две бронзе на ЕП за јуниоре, бронза на ЕП за млађе сениоре, силни трофеји и признања- биланс су овог младића који је недавно постао члан Омладинског џудо клуба Раковица. Због физичке конституције, али и несумњивог умећа, Ћулум многе подсећа на незаборавног Радомира Ковачевића, тешкаша који је својевремено стигао до олимпијске бронзе, чему се- не без разлога- нада и главни јунак овог разговора. 

 

Долази нам у породични магазин Радио Београда 1 и јединствена госпођа Мара Чабрић, која је у својој 74. години првак Србије у веслању у својој категорији,и тако већ 11 година. Рођена је у Швајцарској као ћерка југословенског дипломате, одрастала у Њујорку, Токију и Београду. Један је од зачетника информатике у нашој земљи, а с коефицијентом интелигенције (IQ) вишим од 156 једна је од најпаметнијих Српкиња. Госпођа Мара плива, весла, скија, вози, радује се сваком тренутку живота, уопште не сумњамо да ће позитивне вибрације пренети на све који су данас уз нашу емисију.

Рајко Здјелар је, са своје 73 године, најстарији пливач који је освојио Часни крст, и то овог јануара на језеру рибњака Бечменска бара, са кћерком Бобаном. Сурчинци га знају као маратонца и пливача, спортом се бави више од пола века. Учествовао је на разним кросевима, тренирао теквондо и карате, скакао са банџија... Освојио је 29 златних медаља у трчању на 10 километара. Још један светли пример како спорт оплемењује човека и чини га испуњеним, задовољним и спремним да ту своју љубав пренесе онима који долазе.

Сениорско државно првенство у дворани за атлетичаре одржава се данас и сутра на Бањици. Директно из спортске хале, у студио 1 стиже млади атлетичар Милош Пророчић, и то сјајним вестима - постигао је нови национални рекорд у дисциплини 3000м ходање, уз резултат 13:58 и тако освојио титулу сениорског првака Србије! И одмах долази код нас, директно са стазе- шампионски, нема шта !  Прошлог викенда је иначе бриљирао на државном такмичењу за јуниоре на истом месту, такође оборивши државни рекорд у тој конкуренцији, што му је била десета титула у овој атлетској категорији. Тренутно са тренером Звонком Лозанчићем, алфом и омегом АК Сурчин, темпира форму за Балкански шампионат, где ће покушати да се бори за медаљу и норму за првенство света на 10 километара. Пророчић је обавио добре и квалитетне припреме у Делиблатској пешчари, коју људи из атлетских кругова називају `српском Кенијом`, и као запета пушка очекује данашње, као и сва наредна такмичења. У студију ће му се придружити тренер Лозанчић, као и кулпска колегиница Верица Ђорђевић, која се такође данас надметала на Бањици.

 

Пре неких годину и по дана, први пут су нам у студију били чланови рок састава `Misty`, представивши нам сингл под називом `Она је дивота`, кавер верзију хита `Some kind of wonderful`. Снимили су је за своју душу, али испоставило се да не могу без рокенрола, па нам данас долазе са новим синглом, са две нумере, од којих је једна инструментална, макар тако није била замишљена у почетку. Кад застану речи, на сцену наступа музика- уверава нас наш данашњи гост, бубњар састава `Misty` Мирољуб Миге Вилотијевић, иначе некадашњи члан култне музичке поставе `Point Blank`.

Бележимо и једну дивну причу из Сремске Митровице- ученици основне школе `Јован Јовановић Змај` успоставили су везу са Међународном космичком станицом ! Саговорник вредних, надарених ђака из Срема био је Лук Пармитан, који је у свемирској станици био са још четворицом Американаца, двојицом Руса и једним Канађанином. О изузетном успеху наших малишана и њиховом задовољству због тога што је свако од њих двадесеторо могао да постави бар по једно питање, за 12 минута колико је то све трајало, сведочи Милослав Мишкар, одговорни оператер за радио станицу, не кријући да је и он имао трему због овог несвакидашњег догађаја.  

 

Започињемо, негде око 16 часова, серију прилога који ће бити емитовани сваке суботе у том термину, под заједничким називом `Од Атине до Токија`, уз подсећања на све претходне Олимпијске игре, али и очекивања српских представника од највеће спортске планетарне манифестације у Токију 2020. Бележимо и друге актуелности из света спорта, али и из домена културе, јавног и уметничког живота. Завршено је 17. међународно такмичење соло певача `Лазар Јовановић`, чућемо коме су припала признања. Најпознатији ромски савремени бенд `Кал` вечерас музицира у `Муха бару` у Београду. 4. фебруара биће обележен дан Велике дворане Задужбине Илије Милосављевића Коларца, и то дивним концертом. У сусрет концерту заказаном за 5. фебруар, за нашу емисију говори и Сњежана Павићевић, флаутисткиња и пиколисткиња Београдске филхармоније. Први Островачки фестивал ветерана одржава се данас у Костолцу. Сазнаћемо и ко су лауреати овогодишњих награда `Музика Класика`. У сутрашњем матинеу на `Коларцу`- дела Равела, Шостаковича и других познатих аутора, у извођењу клавирског дуа Теа Димитријевић-Дејан Суботић.

Виолинискиња Катарина Павловић објавила је први инструментални сингл `Сан`, у коме је сарађивала са Скајем Виклером. Удружење уметника из Мајданпека одржаће колективну изложбу од 4. до 14. фебруара. У Шабачком позоришту вечерас је премијера представе `Два витеза из Вероне`, о њој нам прича директорка овог театра Милена Богавац. Мирјана Маринковић снимила је нови албум `Успаванка`, са сопственим композицијама, снимљеним у студију `Rock cirkus` Саше Костића, који је радио и аранжмане и продукцију- промоција је 5. фебруара у КЦ Чукарица. У читаоници библиотеке `Влада Аксентијевић` у Обреновцу вечерас ће се посетиоцима концертно представити `Хор слависта`. Дечја балетска представа `Чаробњак из Оза` биће изведена у КЦ Зрењанина у уторак и среду. 

Доста интересантних изложби је пред нама у седмици која следи. Најавићемо изложбу фотографија `Моћ`, Јелене Вемић, у Малој галерији УЛУПУДС-а, затим изложбу дигиталне графике Матије Рајковића `Декомпресија` у Уметничкој галерији Крушевац, као и поставку Марка Лађушића `Шума-бара-ливада` у галерији `Луцида` у Београду. Изложба фотографија `Сведок времена` постављена је у холу Народног музеја у Крушевцу. Поставка македонског дизајнера Зорана Кардуле отворена је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Изложба радова Данијеле Одабашић `Бело светло` биће представљена 4. фебруара у Матици исељеника и Срба у региону. У Салону Савремене галерије Зрењанин у понедељак ће бити отворена изложба Миодрага Кркобабића `Белешке из свакодневице једног Несклада`. Изложба сликара из Лесковца Ивана Миленковића `...Осветљени екранском светлошћу` отворена је у галерији Удружења ликовних уметника Србије у Београду. Поставка `Српски модернизам 1880-1950`, из колекције Матице Српске свечано је отворена пре неки дан у Народној галерији Словеније у Љубљани. Скрећемо пажњу и на предавање чија је тема `Значајна подручја за птице у Средњем Банату`, које се одржава 5. фебруара у зрењанинском Народном музеју.  

  

Опера и Театар `Мадленијанум` и Дом омладине Београда обрадоваће слушаоце улазницама за лепа културна дешавања. Витез кулинарства Милијан Стојанић учиниће то новим предлогом јеловника, а ми сви остали- надамо се- креирањем лепе атмосфере, уочи прославе емисије `Време спорта и разоноде`, која нас очекује 13. марта. Ваш и наш породични магазин прославиће свој 60. рођендан. Пуних шест деценија медијског живота. Мало ли је ?

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво