Принцеза партера

Ива Зимоњић-Марковић је једна од најуспешнијих особа у свету ритмичке гимнастике на овим просторима. Била је петоструки првак државе, учесница бројних европских и светских првенстава, као и бројних међународних турнира, са којих је неретко доносила трофеје и признања. Остала је у свету спорта, дуже време као тренер радила у ГК `Ритам`, да би пре две године отворила своју школу која се зове, кратко и јасно- `Ива`. Као заљубљеник у црно-беле боје, обрадовала се  обнављању гимнастичког клуба `Партизан`, па и на том пољу тренутно даје све од себе. Мајка је двоје деце, али о изласку из дворане не размишља, напротив- ради на стварању нових асова у овом спорту, који код нас тек треба да доживи омасовљење и пуну афирмацију.

И наредна гошћа из света спорта такође је остварена на свим пољима, успешна је у спорту, има двоје дивне деце, пажљива је супруга кошаркаша Новице Величковића. Љубитељима одбојке Вања Матић је добро позната, играла је у више домаћих суперлигашких клубова, потом и неколико година у иностранству, а награде су просто почеле да пљуште када се посветила бич-волеју, одбојка на песку јој је донела доста значајних награда, с поносo је бранила боје нашег државног тима. Недавно се опростила од одбојкашке мреже, али не и од спорта. Посветила се полумаратону, одмах постигла неколико резултата вредних дивљења, а изузетно је активна у свету фитнеса. Ето још једне гошће, дакле, с којом можемо опуштено да причамо на разне теме, пре свега о лепоти бављења спортом и због чега је битно да то малишани и њихови родитељи знају на време.

И Вањушка Мартиновић успешна је и на приватном и на професионалном плану- обожава мајчинске дужности, али и оне које има као директорка Музичке школе `Станковић`, коју је накада и сама похађала, учећи и дивећи се лепотама музицирања на клавиру. Године преданог рада довеле су је, потом до места шефа клавирског одсека, затим до помоћника директора и ево је сада на позицији прве даме реномиране установе, и то- гле чуда!- као прва жена која је на челу школе за њених 108 г. постојања. Вањушка ће нам објаснити како и колико музика оплемењује, како је лепо малишане извести на прави пут, како од њих направити добре музичаре и истовремено квалитетне, исправне људе. Похвалиће нам се, верујемо, и новим клавиром кога је Музичка школа `Станковић` добила после безмало пола века.

Док наши најбољи ватерполисти воде борбу за што бољи пласман на Европском првенству у Будимпешти, наговештавамо лепу и светлу будућност једног од наших најтрофејнијих спортова. Подесећамо да су млади играчи на Светском шампионату у Кувајту, предвођени селектором Урошем Стевановићем, постигли сјајан успех, освајањем сребрне медаље. Млади "делфини", иначе, наступили су на планетарној смотри у знатно млађем саставу од конкурената и заузели друго место, после пораза од актуелног европског првака,селекције Грчке. Наша репрезентација је наставила сјајан континуитет освајања медаља на јуниорским првенствима света- на постољу је завршавала последњих шест турнира, почев од Шибеника 2009.године.У гостима су нам овог поподнева Кристијан Фрис, Василије Мартиновић и Марко Радовић.

Као и сваке суботе, и ове-поред спорта- пратимо дешавања из света културе, јавног и уметничког живота. У библиотеци `Милутин Бојић` у Београду синоћ је своју нову књигу `Лирско копиле и бабе-тетке` представила Биљана Миловановић-Живак. `Глобални амбасадор` техно музике Марко Карола идуће суботе гостује поново у нашем главном граду, и то у `Хангару` у Луци Београд. Од 29. јануара до 2. дебруара у `Комбанк дворани` одржава се други Међународни фестивал документарног филма. Клуб љубитеља плеса 31. јануара организује Светосавски бал. Премијера представе `Лавина` изведена је на сцени `Пулс театра` у Лазаревцу- о овом комаду, рађеном по делу турског писца Тунџера Дуџенолуа, говори редитељ Стеван Бодрожа. После деценију и по, мјузикл `Цигани лете у небо` добија нову- Раду. Од наредног месеца, у алтернацији, ову улогу на сцени Позоришта на Теразијама тумачиће Миона Марковић и наша саговорница Оливера Бацић, коју тв гледаоци памте и као лепу Јелу из серије `Комшије`

КУД `Бранко Цветковић` има концерт у понедељак у Установи културе `Вук Караџић`. На репертоару Дома куклтуре у Грачаници- неколико интересантних дешавања. У среду је изведена премијера представе `Сирано`, потом и прва реприза у Дому културе `Стари Колашин` у Зубином Потоку. `Фабрика лутака`, прва дечја балетска представа балетске школе Грачаница, биће изведена данас у 18 часова, у кореографији и режији наставника балета ове школе и студента прве године Института за уметничку игру Николе Кораћа. Трибина `Битка на Сутјесци-најпресуднија битка НОБ-а` и изложба `За мене није постојао другачији избор` заказани су за уторак, 28. јануар у Културном центру Зрењанина. Прекјуче је одржана конференција за медије, у поводу премијере оперете `Весела удовица`, Франца Лехара, у здању Опере и Театра `Мадленијанум`.

Изложба `Народно градитељство Мађара у средњем Банату`, ауора Бранислава Милића, отворена је синоћ у Малом салону Народног музеја у Зрењанину. У знак сећања на великог уметника, професора Момчила Антоновића, постављена је изложба његових слика, цртежа и акварела у `Галерији 73` на Бановом брду, захваљујући труду његових аутора, такође уметника, од којих за нашу емисију говори Рајко Р. Каришић. `Жудња у нитима`- назив је изложбе у галерији Сингидунум, о њој говори ауторка Мариа Брамасоле. Програм за 2020. годину у КЦ `Град` започиње изложбом под називом `Почетак`. Представа `Ујка Вања`, настала у копродукцији са НП `Стерија` из Вршца, премијерно је изведена пред београдском публиком, на сцени `Атељеа 212`, о чему нам прича носилац главне улоге Немања Оливерић. Првог фебруара на Јахорини се одржава премијерни турнир у одбојци на снегу. Чућемо и Дарка Радомировића, некадашњег истакнутог атлетичара, сада челног човека савеза, носиоца свих активности када је у питању `краљица спортова` на Косову и Метохији. 

И ове суботе, као и у протеклих скоро 14 година, чућемо предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Награде редовним слушаоцима дарују Дом омладине Београда, Опера и Театар `Мадленијанум`, `Академија 28` и Музичка кућа `Југотон`, која се налази у Нушићевој улици 27 у Београду. Пратићемо актуелна дешавања из свих области света који нас окружује, укључујући и резултате важнијих европских фудбалских шампионата, као и велика такмичења у ватерполу, тенису, рукомету, стоном тенису...


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво