IN MEMORIAM Неда Арнерић (1953-2020)

Дебитовала је у филму Пурише Ђорђевића "Сан" као дванаестогодишњакиња, а четири године касније уписала је Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Глуму је изабрала за свој животни позив, а завршила је историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

Неда Арнерић је остварила запажене улоге у бројним домаћим и иностраним остварењима, у филмовима Јутро, Подне, Вишња на Ташмајдану, Сутјеска, Ужичка република, Љубавни живот Будимира Трајковића, Госпођа министарка, Ко то тамо пева, Мој тата на одређено време, Варљиво лето '68., Бој на Косову, Време чуда, Три карте за Холивуд, Небеска удица, Наташа, Промени ме, Ма није он такав; серијама Грлом у јагоде, Отписани, Метла без дршке, Полицајац са Петловог брда...За улогу у филму Исправи се, Делфина, добила је Сребрну арену на Филмском фестивалу у Пули и награду Царица Теодора на Фестивалу глумачких остварења у Нишу. Пулском Златном ареном награђена је 1988. године, након улоге Мајре у филму редитеља Лордана Зафрановића Халоа - празник курви. У каријери дугој преко пет деценија остварила је и више од 40 позоришних улога, а 2010. године награђена је признањем "Павле Вуисић" које се додељује за животно дело. Преминула је 10. јануара 2020. године у Београду.

Тим поводом, вечерас ћемо емитовати интервју Владимира Јокића са Недом Арнерић, снимљен августа 2003. године, за емисију Првог програма Радио Београда "Ако приђеш ближе".

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво