Чудесна земља ''ОЗ''

Сликар Предраг Тодоровић говори о томе зашто воли књигу ''Чаробњак из Оза'' Лајмана Френка Баума, и зашто му је она значајна. Лајман Френк Баум (1856-1919), амерички писац, писао је романе, кратке приче и песме. Најпознатије дело, ''Чаробњак из Оза'' објавио је 1900. године. Ова модерна бајка постала је једна од најчитанијих књига за децу.

До данас је ова књига доживела превод на готово све светске језике, као и бројне позоришне и филмске адаптације. Стварајући ово дело, Лајман Френк Баум био је вођен идејом да напише причу коју би деца читала са уживањем, препуштајући се позиву да закораче у царство маште без осећања страха и туге. У предговору књиге записао је да је ''тежња ова књиге да буде модерна бајка, у којој је очувано све чудесно и лепо, и из које је изгнано све нескладно и болно''. Било како било, створио је дело у којем могу да уживају како деца тако и одрасли.

Прича о девојчици Дороти, и њеним пријатељима Страшилу, Лименом дрвосечи и Плашњивом лаву, о њиховим авантурама у чудесној земљи Оз и потрази за Смарагдним градом у којем живи чаробњак, запленила је машту многих читалаца, па тако и нашег вечерешњег саговорника, који је ову књигу више пута читао, а био је у прилици и да за једно издање овог дела начини илустрације.

Предраг Тодоровић дипломирао је на одсеку за сликарство у класи професора Славољуба Чворовића. Магистирао је на одсеку за зидно сликарство - мозаик. Завршио курс за конзервацију керамике Центра за конзервацију ''Дијана'' при народном музеју у Београду. Форме изражавања су му: слика у уљу, мозаик, акварел, пастел, керамика. Илустровао је више књига за децу и одрасле. Предраг Тодоровић иза себе има велики број групних и самосталних изложби. Дела му се налазе у музејима, галеријама и приватним колекцијама у земљи и иностранству.

 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Музички уредник: Драгомир Станојевић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво