Којекуда, реприза

На подручју Војводине јавља се велика мешавина кухиња, а самим тим и велики број различитих јела. Ова кухиња је мешавина различитих утицаја народа који вековима живе на овом простору, нарочито Немаца и Мађара.

То нам доказују називи многих јела сачувани до данас: из немачког фруштук, јаузна форшпајз, цушпајз, кнедле, штрудле, крофне...из мађарског: перклет, гулаш, папарикаш.

Током зиме у Војводини су од старина постојала три оброка: доручак или фруштук (у 7 сати), ручак (увек у подне) и вечера у (18 часова). Током лета, када су дани били дужи, било је и више оброка. Поред уобичајених ту је пре подне око 10 сати била јаузна или мала уја, а поподне око 17 часова је била велика уја. За ове оброке се обично спремале јабуке у шлафроку, хлеба и масти са алевом паприком и сл.

Како изгледа трпеза у Срему, о томе ћете слушати у овој емисији Којекуда.

Међу омиљена јела убрајају се флекице са купусом, тј. краутфлеке. Сремци кажу да се њима болан лечи. Надалеко чувено је још и насуво са кромпиром, илити гренадирмарш, те шуфнудле, ташци, шам-ролне. Ипак, од свих јела највећи ужитак пружа сремачки недељни ручак.

Најпре се на трпезу износи супа, која се припрема од различитог меса, и дуго се кува на тихој ватри. Након супе, следи ринфлајш. У буквалном преводу са немачког ово је говеђе месо. Ипак, у нашим крајевима под ринфлајшом се сматра месо из супе које се служи заједно са бареним кромпиром и сосом, а који је најчешће од парадајза (црвени сос), мада може бити и од мирођије (бели сос).

Као главно јело недељом се на сремачкој трпези налази цело печено пиле, пилећи батаци, крменадле или свињска ребра печена у сафту, а често и месо поховано у јајету и презлама. Као додатак, служи се и кромпир пире, те сезонска салата. Е, овде долази - штрудла.

Штрудле су важиле за специјалитет хабзбуршког двора. Реч води порекло од немачки речи Струдел, а која у означава вртлог.

Овај колач од квасног теста лако се одомаћио у нашим крајевима. Нарочито је популарна штрудла маковњача. Служи се топла и хрскава, а њена припрема изискује специјалне услове.

Наиме, за туцање мака користили су се посебни авани. Мак се ударао 365 пута, а то се радили само мушкарци. Мак се потом ставља у танку опну теста пре чему му се додају и грожђице и павлака. Штрудла маковњача справља се у великим порцијама и то у просторији која не сме бити изложена промају и у коју не би требало улазити током припреме.

Да ли сте знали да штрудла, уколико је пуњена киселим купусом, може да се служи и као главно јело?

О храни и јелима у Срему причао нам је Радивој Лазић, новинар и професионални, али и пасионирани кувар, из Шида. Седеле смо у његовој примаћој соби, окружене куварима које је писао, послужене, наравно, колачима и кафом, и обавијене мирисима и укусима јела о којима је причао тако да сте одмах гладни, стварно.

И овог пута са вама су Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво