Читај ми!

Лето уз Моју књигу - изузетна дела светске и српске књижевности

Током лета поново ћемо чути емисије у којима се говори о јединственим, по неким својим особинама посебним књигама домаћих и страних аутора. Реч је о делима која су проширила дотадашње границе књижевности, и утицала да се сама форма дела и језик којим се оно ствара доживе другачије. Истраживачким духом и експерименталним замахом ова дела отворила су нове путеве развоја књижевног израза, и довела до новог и другачијег схватања књижевности. У августу слушамо емисије у којима саговорници говоре о изузетним делима српске књижевности.

''Гробница за Бориса Давидовича'' Данила Киша

Књижевник и професор Александар Јерков говори о томе зашто воли дело ''Гробница за Бориса Давидовича'' Данила Киша. Чућемо како је наш саговорник открио ово Кишово дело, зашто читалачки сусрет са тим делом сматра прекретницом у свом духовном развоју, и какве везе оно има са тим што је он уместо физике или математике изабрао да студира књижевност.

У поднаслову дела ''Гробница за Бориса Давидовича'' стоји: ''Седам поглавља једне заједничке повести''. Ових  седам поглавља једне заједничке повести тематски обједињују једну могућу историју зла, оличену у различитим облицима насиља које тоталитарни системи, а у овој књизи реч је првенствено о тоталитаризму Стаљинове власти у Совјетском Савезу, испољавају према појединцу. Приче ове књиге представљају јединствен спој документарног, чињеничног и имагинативног, а писане су кристално јасним и прецизним језиком. Када се 1976. књига ''Гробница за Бориса Давидовича'' појавила, изазвала је прилично бурне реакције, па и велике полемике у нашој јавности.

Као резултат тих полемика настало је Кишово дело ''Час анатомије'', које је објављено 1978. године. У овом делу Данило Киш је одговорио својим опонентима и суверено одбранио властиту поетичку позицију. Пошто је ова књига нераскидиво повезана са делом ''Гробница за Бориса Давидовича'', наш саговорник ће и о њој рећи неколико речи.

Александар Јерков  је књижевник, професор српске књижевности 20. века на Филолошком факултету у Београду, и директор Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић''. Аутор је више књижевно-критичких студија, огледа и есеја.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво