Романо Тхем

Данашњу емисију већим делом посвећујемо обележавању 30 година од потписивања Конвенције о правима детета.

Мрежа организација за децу Србије организује Отворени дан са својим чланицама. То је прилика да се шира јавност упозна са чланицама Мреже и да са њима размене мишљење о правима детета. Ово је део кампање  „Свако дете има право", у коју су укључене организације из целе Србије. Наш вечерашњи гост Саша Стефановић, директор МОДС-а, говори о положају ромске деце, њиховим правима и оцењује напредак Србије у овој области у односу на време када је усвојена Конвенција о правима детета као универзални и најзначајнији међународни документ у области права детета. Конвенцију је ратификовала и наша земља.

 У другом делу емисије говоримо о политичкој партиципацији Рома, имајући у виду све ближе парламентарне изборе у Србији. Учешће ромских кандидата и гласача, као равноправних учесника у политичким процесима, питање је које у врх својих агенди гурају готово све европске институције које се баве питањем људских права и права маргинализованих група, у које свакако спадају и Роми. О овој теми разговарамо са Душком Јовановићем, председником Демократске уније Рома. Повод је његов отворени позив за уједињење недавно упућен  ромским политичким лидерима и залагање за већу мобилизацију ромског бирачког тела у циљу  најбољег интереса припадника ромске заједнице.
Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво