Новости дана

Председник Александар Вучић одлучио је да не отпутује у Загреб, где ће бити одржан конгрес Европске народне партије, на који је позван као лидер Српске напредне странке. Образлажући своју одлуку у писму председнику Европске народне партије, Жозефу Долу, Вучић је навео да се у хрватским медијима недељама уназад води медијска харанга против његовог доласка у Загреб. Поручио је да то што неће присуствовати конгресу, није доказ слабости, већ снаге и жеље да мења ствари на боље, као и да не утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској. Вучић је замолио Дола да један од наредних важних догађаја Европске народне партије организује у Србији, где су, како је навео, сви добродошли и где ни против кога неће бити вођена хајка.

О ситуацији у региону, председник Вучић јутрос је разговарао са политичким директором Министарства спољних послова Велике Британије Ричардом Муром. На састанку се говорило и о могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине, а председник је истакао да је важно што је и Велика Британија тражила од приштинских власти да укину таксу на српску робу. Вучић је Мура упознао са иницијативом за лакшу размену људи, робе, услуга и капитала међу земљама Западног Балкана. Британски званичник је поздравио напоре за стабилизицију односа у региону.

Премијерка Ана Брнабић допутовала је у Париз где ће учествовати на GovTech самиту који окупља државнике, представнике међународних организација, директоре и осниваче технолошких компанија који ће заједно разматрати како владе функционишу у новој технолошкој ери.  Премијерка ће говорити о искуствима Србије у примени електронских сервиса и услуга, као што су е-беба и јединствени информациони систем просвете, чије је увођење планирано у марту наредне године.

Најмање четири особе су погинуле, а више десетина је повређено у сукобу демонстраната и припадника ирачких безбедносних снага у Багдаду. Сукоби су избили у близини трга Тахрир, где се недељама одржавају протести.  Током демонстрација које се организују од 1. октобра, углавном у Багдаду и већински шиитским јужним провинцијама, у нередима је погинуло најмање 320 људи, а повредјено више хиљада. Разлози протеста су раширена корупција, мале могућности запослења и лош рад јавних служби.

Фудбалери Србије настављају квалификације за Европско првенство 2020. године утакмицом против Луксембурга. "Орлови" у 20.45 на стадиону "Рајко Митић" дочекују Луксембург у једној од најважнијих утакмица у квалификацијама, уз пренос на Радио Београду 1.

Новак Ђоковић за пласман у полуфинале завршног Мастерс турнира у Лондону игра против Швајцарца Роџера Федерера. Дуел почиње у 21 сат и 15 минута, уз директан пренос на Првом програму наше телевизије. 

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредник вести Марица Сердар.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво