Новости дана

Трећег, последњег дана посете Паризу, председник Александар Вучић обратио се учесницима 40. заседања Генералне конференције Унеска. Председник је поручио да и даље постоје притисци да се српско наслеђе на Косову и Метохији преда неком другом и да му је неопходна заштита. "То културно наслеђе није важно само за српски идентитет, већ за целу Европу и свет", нагласио је Вучић.

Након обраћања на конференцији председник је изразио уверење да Косово не може да постане чланица те међунардоне организације. Он је истакао и да су разговори са председником Француске Емануелом Макроном за Србију од великог значаја. Очигледно је да Француска жели решавање косовског чвора и да жели да Европа, а и сама Француска, имају кључну улогу у свему томе, изјавио је у Паризу председник Србије Александар Вучић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да само компромисно решење постигнуто дијалогом Београда и Приштине, уз подршку међународне заједнице, може да обезбеди трајни мир и стабилност. Дачић је на отварању НАТО недеље у Београду рекао да не постоји ниједан разлог да нешто што усагласе две стране не буде прихватљиво за било ког трећег актера.

Помоћник генералног секретара Северноатлантске алијансе Тачам Илдем изјавио је да НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи. Нагласио је да НАТО схвата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са Европском унијом.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да Србија трансформише своју економију кроз раст заснован на знању и иновацијама. На представљању Беле књиге Савета страних инвеститора у Београду, премијерка је истакла да је Србија прошле године привукла 3,5 милијарди евра директних страних инвестиција, а за девет месеци ове године 2,4 милијарде. Потврдила је да Влада Србије остаје при пројекцији раста БДП- а за ову годину од 3,5 одсто, упркос томе што су Светска банка и Фискални савет ревидирали ту стопу надоле. Премијерка је поновила да су три кључна стуба евроинтеграција: економске реформе, реформа јавне управе и владавине права.

У Боливији је и даље напето, војска и полиција су на улицама Ла Паза и одржавају ред. Бивши председник Ево Моралес из Мексика, где је добио политички азил, поручује да наставља политичку борбу. Уставни суд Боливије, као и оружане снаге те земље, признали су сенаторку Ђанин Ањес за привремену председницу. У образложењу суда се наводи да је пренос председничке власти у одсуству председника неопходан, па се одлука о томе може донети без закона или одлуке парламента.

Сједињене Америчке Државе признале су боливијску сенаторку Ђанин Ањес за привремену председницу те јужноамеричке земље.

 

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво