Доживети стоту

Држава и цивилни сектор су сагласни да без међугенерацијске солидарности нема благостања у земљи у којој расте проценат старије популације. То је и део деветомесечног Пројекта Центра за подршку и инклузију „Help net“ „Унапређење међугенерацијског дијалога“ који је спроведен у десет градова Србије.

Солидарност, међутим, укључује и већу бригу о старима и у кући, и у институцијама. О међугенерацијској солидарности и улози  формалних и неформалних неговатеља разговарамо са Горданом Миловановић из Центра за подршку и инклузију „Help net".

А када нема формалних и неформалних неговатеља у кући, одлазак у дом за старе може да буде добро решење људима у познијим годинама. Захваљујући јавно-приватном партнерству корисници могу да добију смештај  и у приватним установама за старе, под истим условима као и у државним. О предностима и квалитету живота у дому за старе говори социјлна радница Зорица Гечевић из приватне установе за смештај старијих лица у Кучеву.

Радио-таласима ћемо „запловити" и до Северне Македоније.  Александар Миливојевић ће у разговору са  Ванетом Талевим покушати да открије тајну израде Охридског бисера. Сазнаћемо по којој се боји препознаје и како се разликује од фалсификата.

У рубрици за културу представљамо роман Харија Слипичевића „Кључ бесмртности" у којем аутор трага кроз мистериозни свет најчуваније тајне у историји.  Описује бесмртност као свети грал за којим људи одувек чезну и спремни су да учине све, да би га се докопали.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Конференција о међугенерацијском дијалогу у Црвеном крсту Србије (Фото/М. Стојадиновић) 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво