Новости дана

Председник Александар Вучић не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али истиче да Србија неће дозволити погром или убијање Срба. Вучић је поновио да је стратешки циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела Космета. Додао је да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану. Објаснио је и да ће приштински избори довести атмосферу  до кулминације, што забрињава.

Вучић је оценио као бесмислицу одлуку Приштине да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово и Метохију. Демантовао је писање појединих медија да ће саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон посетити Београд и Приштину. Навео је да Болтон због избора  нема с ким да прича у Приштини.

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије о томе како остварити динамичнији и одрживи привредни раст. Премијерка је рекла да је недостатак радне снаге кључни проблем у Србији. На састанку је, каже, представила мере на којима Влада ради, међу којима је, пре свега, увођење дуалног образовања што су, наглашава, компаније поздравиле. Најавила је увођење дуалног образовања и у високошколске установе.

Извршни одбор Народне банке смањио је референтну каматну стопу на 2,5 одсто. Како је саопштила централна банка, смањењем на нови, најнижи ниво у режиму циљања инфлације, додатно се подржава кредитни и привредни раст.

У Индији је ухапшено више од 500 људи како би се спречио сукоб у подељеном Кашмиру. Строге безбедносне мере ступиле су на снагу после одлуке индијске владе да укине специјални статус Кашмира. Очекује се да се премијер Нарендра Моди данас обрати јавности поводом новонастале ситуације. Истовремено, Пакистан је прекинуо кључни железнички сервис са суседном Индијом. Суспендован је Експрес, једини воз који повезује две земље. Пакистан је јуче спустио ниво дипломатских веза и прекинуо трговину са Индијом, после одлуке те земље да промени специјални статус Кашмира.

Заједничким наступом 5 бендова, вечерас почиње јубиларни 25-ти Нишвил џез фестивал. Више стотина музичара истовремено ће наступати на две бине, а заједно са њима и наши познати џез музичари Стјепко Гут и Лари Вучковић. Током наредна 4 дана на 20 бина наступића више од хиљаду музичара. Највеће звезде овогодишњег фестивала су Боб Гелдоф, Масио Паркер, Шон Кути и Хорас Енди. Већина програма Нишвила на Тврђави и у центру Ниша је бесплатна.

Подизањем саборске заставе на јарбол званично је почео 59-ти Сабор трубача у Гучи. Новина је да ће се такмичење оркестара одржати у порти гучанске цркве, а не на спортском стадиону као претходних година. Сви програми Сабора су бесплатни.

Фудбалери Партизана играће против турске Малатије прву утакмицу трећег кола квалификација за Лигу Европе. Меч на стадиону Партизана почиње у 21 сат. Пренос је на Првом програму Радио Београда.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво