Време спорта и разоноде

Смедеревац Немања Гавриловић освојио је трофеј на 57. по реду `Београдском победнику- Меморијалу Бранко Пешић`. У препуној спортској дворани у Шумицама прошлог викенда у финалу је савладао Турчина Хасана Догана, на крилима публике, која је осетила да је рођена нова звезда и да с Немањом треба рачунати када је у питању племенита вештина. Гавриловић је, иначе, члан боксерског клуба Деспот, тренер му је Бојан Арсић, који ће заједно с њим гостовати у данашњој емисији. Ваља напоменути да је Немања већ бранио боје Србије на јаким међународним турнирима, а ако се зна да му је тек двадесет година, јасно је због чега је стекао наклоност публике и комплименте боксерских посленика. Време је, без сумње, на његовој страни...

Вероватно није познато најширој јавности, али рукомет на песку прошле године уведен је у фамилију олимпијских спортова. И код нас је овај спорт у експанзији, посебно занимљива прича везана је за клуб Туарег из Новог Сада, у чијој женској екипи активно учествују девојке из Зајечара, Крагујевца, па и Београда, какав је случај са нашом данашњом гошћом Кристином Цвијановић. Даме овог клуба у укупном збиру, на листи IHF-а, заузимају сјајно четврто место у Европи, а ових дана бију велику битку да оду на Мастерс турнир, чији је домаћин румунски град Баја Маре, од 6. до 9. јуна. То је, практично, клупско првенство Старог континента, а девојке са Штранда углавном су студенткиње и сва путовања, за сада, саме финансирају. Рукометни савез Новог Сада им је изашао у сусрет изнајмљивањем голова и пратеће опреме, сада тренер Маја Пантић и њене изабранице настоје да обезбеде ширу подршку, како би могле да се посвете само утакмицама на којима бране боје своје земље.

Свечано отварање Спортских игара младих за регион биће одржано 15. маја 2019. на централном градском тргу у Новом Саду. Још 25 градова, од Врања до Суботице, биће домаћини каравана радости и пријатељства  за 2019. годину. Победници из све три државе- Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије- пласираће се на велико међународно финале које ће бити одржано крајем августа у Сплиту. Игре су постале највећа манифестација аматерског спорта у Европи, признате од Међународног Олимпијског комитета. Уочи велике и лепе манифестације, која зближава младе, у госте нам долази Ивана Јовановић, председница Спортских игара младих.  

Дом омладине Београда и Београдски џез фестивал ове године за Светски дан џеза, који се обележава широм света 30. априла као званичан UNESCO празник, публици представљају сасвим посебан, двоструки музички програм, којим показују сву разноликост џеза као уметничке музике, узбудљиве и актуелне у музичким токовима 21. века, блиске свим генерацијама. Улрих Дрекслер и Петер Зирбс, носиоци најактуелнијих музичких токова са аустријске сцене, представиће динамичну дуо поставу „Azure", а један од кључних српских џез музичара нове генерације, лидер састава ЕYОТ, Дејан Илијић, премијерно ће концертно представити свој нови клавирски соло албум „DYAD". У `Времену спорта и разоноде` је била светска медијска премијера овог носача звука, па- како смо већ недавно обећали- Илијић нам поново долази у госте, да прозбори коју о раду на овом албуму и сарадницима у чијем је присуству уживао током снимања. 

Током емисије бележимо и више интересантних манифестација, којих -овога пута- има и више него обично широм Србије, због радосног празника. Издвајамо увек атрактивно Светско првенство у туцању ускршњим јајима у Мокрину, затим традиционални `Јоргован фест` на Мирочу, као и музички фестивал `Уранак` у Великом Градишту. У Неготину се одржава фестивал влашке музике `Гергина`, коњички клуб `Липицанер` организује смотру парадних коња и фијакера `Црепајачки фијакер`, док се коњске трке, укупно њих седам, одржавају на хиподрому у Пожаревцу на `Мајском састанку`, у организацији коњичког друштва `Kнез Михаило`. 

Дејана Бачко, трофејна репрезентативка Србије у паратеквондоу, одлуком Управног одбора Теквондо асоцијације, именована је за председницу Комисије за паратеквондо ТАС. Финалисткиња ПЕ у бацању копља у бацању копља Марија Вученовић вратила се са припрема у месту Виља реал де Санто Антонио у Португалији. Наредног викенда одржава се "42. Фрушкогорски маратон" један од најстаријих у Европи - више од четири деценије одржава се у континуитету, без прекида, у организацији Планинарско-смучарског друштва "Железничар". У Орашцу код Пријепоља биће одржано такмичење у традиционалним чобанским играма "Комаранска кошија". У Смедереву, у древним зидинима крај Дунава, од 2. до 5. маја дешава се Светско првенство у бојевима средњовековних војски у овом историјском здању.

Најављујемо, током поподнева и међународни београдски `Хор фест`, као и две премијере `Пан театра`, који се налази на београдском Лиону. Филмски центар Србије постао је 33. члан Европске асоцијације филмских агенција, и то као једини центар из региона и као једини из земаља које су ван Европске уније. Kантауторка Дорис Бизетич-Nygrin снимила је нови сингл. Прва антологија бугарског афоризма на српском језику, са 2500 афоризама и 122 аутора, представљена је у Удружењу књижевника Србије. На Kупу Србије у стрељаштву у Новом Саду златну медаљу у такмичењу МK спортским пиштољем освојила је чланица СK Звездара Александра Ристовић. На `Нушићевим данима` у Смедереву за најбољег глумца свечаности проглашен је Љубомир Бандовић. Глумицу Исидору Грађанин управо гледамо у репризи тв серије `Kомшије`, али је ова млада дама у нову годину ушла окупирана послом, активна је на више страна. Тренутно ради на снимању тв драме `Анђела`, па смо Исидору замолили да нам наговести о чему се ради у овом остварењу.  

И у нашем Kултурном подсетнику скренућемо пажњу слушаоцима на занимљиве изложбе и сценска дешавања која су пред нама у седам наредних дана. Биће, по обичају, и бесплатних улазница за оне који су редовно уз нас, ове суботе, о томе воде рачуна Дом омладине Београда, `Aкадемија 28 и Опера и театар "Мадленијанум". Неће изостати ни предлог за празнични ручак нашег сталног сарадника, витеза кулинарства Милијана Стојанића . Пратићемо све спортске и друге актуелности из земље и света, уз музику за све генерације, од оне фестивалске из средине седамдесетих година пршлог века, актуелних хитова са светких топ-листа. 

Уредник и водитељ - Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво