Време спорта и разоноде

За породични магазин Радио Београда 1 нема зиме, а ни летњег одмора - гости се и данас нижу као на покретној траци, сви до једног интересантни у областима којима се баве. Међу њима је Тања Андријић, лице са наловнице ове најаве, сопран, магистар музике и професор соло певања у музичкој школи `Мокрањац`. Непосредни повод је њен недавно објављени албум, замишљен као `музика милиона`, јединствени спој поп звука и, назовимо је тако, `озбиљне` музике.

Неретко се на спортским објектима и око њих злоупотребљавају заставе, грбови и други државни симболи, али знамо ли када и под којим околностима се може користити српска тробојка? Правним актима је јасно прописано како се она употребљава, али сва је прилика да ће још доста воде протећи Дунавом док сви буду прихватили одлуке које су по Закону о изгледу и о употреби грба, заставе и химне. За разлику од државне, народна застава нема грб, има и других разлика, али једино је она дозвољена за коришћење када су у питању прославе, рођендани и свадбе, дочеци спортиста и други радосни поводи. Застава са грбом, дакле, забрањена је за шире коришћење, искључиво могу да је примењују државне институције. Гост у студију, тим поводом, биће Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма и председник његовог Одбора за хералдичке и генеалошке студије.

Александар Бућан посветио се раду са јуниорском кошаркашком селекцијом Србије још 2013. године и од тада се посветео `производњи` талената, брушењу `драгуља`, стварању репрезентација које одликују, поред добрих игара, и заједништво и систем `сви за једног, један за све`. Последња потврда успешности тог опредељања стигла је недавно из Летоније, где су наши дечаци брилијантним партијама, и истим таквим понашањем на паркету и ван њега, освојили опште симпатије и заслужено се попели на победнички трон. Управо селектор Бућан биће наш гост у студију, попричаћемо о уложеном труду, о послу коме се посветио, али и будућности  младих кошаркаша који су се попели на `кров` Старог континента.

Као и прошлог пута када је освојио медаљу, Марко Пецарски избегао је гужву и одмах кренуо пут Атине, где се сваког лета одмара. Из главног града Грчке јавиће нам се уживо телефоном, да поздрави тренера и слушаоце наше емисије, да нам да још неки детаљ о Европском првенству на коме је изабран за МВП- ја и потврди да остаје веран свом Партизану.

На европском првенству у Мађарској, одржаном крајем јула, током три такмичарска дана и такмичења у три категорије, уз укупно 1.178 стартовања модела, репрезентативци Србије у ваздухопловном моделарству су својим резултатима, међу 195 такмичара из 27 европских држава, показали да су најбоља репрезентација Европе, заузевши прво место у генералном пласману.

Они су, иначе, и актуелни светски шампиони у класи Ф1Б, чућемо шта је још у плановима ових надарених момака, захваљујући нашем госту, члану победничке поставе, Славку Савићу, државном репрезентативцу и члану Аеро клуба Нова Пазова.

Долази нам у госте и Ана Ковачевић, пијанисткиња, добитница бројних домаћих и међународних награда, како би најавила лепо музичко дешавање у Зајечару. Уз сва признања која је стекла, Ана већ осам година ради и као професор клавира и корепетитор на одсеку гудачких инструмената у Средњој музичкој школи `Даворин Јенко`.

Током поподнева придружиће нам се и чланови групе Харлекин, која је све актуелнија на домаћој музичкој сцени. Адреса јој је, формално, у Инђији, макар су чланови бенда из више градова, свирали су на великим концертима широм земље и региона, са вишедеценијским звездама овдашње музичке сцене. Прошле суботе разгалили су срца Београђана свирком испред популарног `Зидића` Дома омладине. Имају и албум првенац, са кога је управо урађен занимљив видео спот. Са нама ће бити вокална солисткиња Јована Kовачевић и клавијатуриста Марко Kовачевић. 

Током емисије најавићемо и вече бокса у Нишу, испратити кретање резулата на утакмицама Прве савезне лиге Србије и неколико европских шампионата, из земаља у којима се јуче такође први пут закотрљала `бубамара` у новој сезони. Чућемо младу репрезентативку у стрељаштву Милицу Бабић, која је јуче освојила златну медаљу на Гран при такмичењу у Новом Саду. Најавићемо и боксерску ревију која у 17 часова почиње у Нишу, с нестрпљењем очекујемо два вечерашња финална окршаја на Првенству Европе у Берлину у атлетици. Наши адути су Драгана Томашевић у бацању диска и, наравно, Ивана Шпановић, у скоку у даљ. 

Најављујемо, дабоме, као и обично, серију туристичко- привредно- културних манифестација, којих посебно током лета има доста широм Србије. Општина Кањижа на реци Тиси организује атлетски и пливачки маратон. У току су последње припреме за `Рашке духовне свечаности`, у манастиру Градац. У Лебану ће се одржати међународни фестивал фолклора под називом `У ритму јабланичког срца`. У истоименом селу крај Ивањице, спремају се за фестивал изворне српске песме `Прилике 2018`. У Кањижи имају још једну лепу и атрактивну манифестацију - `Фестивал ветрењача`.

Од 15. до 19. августа одржава се београдски `Бир фест` на Ушћу, уз велики број регионалних музичких звезда, углавном из света рокенрола.  Интересантно дешавање вечерас у Врбасу, концерт под називом `Heart rock fest`. У оквиру гитарског кампа `Школе Старчевић` у Сунчаној реци, 17. августа концерт ће одржати `Балканске жице`. Издвајамо и изложбу Мионе Марте Марковић под називом `Сусрет`, која је отворена у уметничкој галерији `Стара капетанија`.Током наредне седмице трајаће манифестација `Трстеник на Морави`.

Подно Копаоника, обележиће Дане преображења, уз то ће бити одржана и манифестација `Златне руке Бруса`. У бањи Врујци теку припреме за смотру изворног народног стваралаштва `Врујачки извори`. Фестивал `I love Senta` актуелан је овог викенда. Наредног викенда и Опово ће бити у центру пажње, јер се тада дешава `Еко регата Тамиш`. Наредне суботе биће обележени `Дани Брестовачке бање`. У Бачком Петровцу управо су у току `Словачке народне свечаности`.

Дани преображења обележиће се и у Трговишту, на југу Србије. Опет смо и у селу Прилике, где ће се наредне суботе одржати фестивал дечјег фолклора под називом `Светлост на брежуљку`. На Дивчибарама се наредне суботе дешава фестивал `Mountin Music Fest`. У Бањи Ковиљачи сутра је Дан младих. У галерији Дома омладине Београда изложбом слика `The West Island` представља се млада уметница Лидија Делић. Фестивал хране, традиције и музике `Бодрог фест`, двадесет и други по реду, у току је у Бачком Моноштору.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво