Време спорта и разоноде

 Најбоља српска такмичарка у триатлону Вида Медић освојила је треће место и бронзану медаљу на Светском мултиспорт првенству у Данској. Претходно је освојила злато на Отвореном првенству Београда за сениоре, била је и апсолутна победница 25. спринт трке у Панчеву. Ова млада спортисткиња, чланица београдског клуба `Михајло Пупин`, с успехом се бави спортом кога је одабрала и који подразумева три дисциплине- пливање, трчање и вожњу бицикла.

На Европском првенству неолимпијских спортова, одржаном недавно у Зрењанину, блистала је наша шампионка у рвању Уна Туба, која је освојила чак четири медаље, једну сребрну и три бронзане. Све то пошло јој за руком с повредом рамена. Уна је већ била трећа на кадетском и јуниорском шампионату Европе у олимпијском рвању, па је ово само још неколико лепих додатака породичној колекцији трофеја.Уна, наиме, има три сестре које се такође баве рвањем, док су браћа, обојица, посвећена другим борилачким вештинама.

"Крагујевац Вајлд Боарси` су недавно постали шампиони државе у америчком фудбалу. Они су у великом финалу савладали традиционално највеће противнике, београдске `СББ Вукове` са 54:36 и тако  трећи пут узастопно понели титулу шампиона Србије. Популарним `Дивљим вепровима` то је укупно осма титула националних првака. Са нама је данас члан ове екипе Александар Матовић, који је доживео да први пут подигне  трофеј намењен најбољој екипи у земљи.

На управо завршеној 18. олимпијади особа са оштећеним слухом, која је одржана у Манчестеру, наша шаховска репрезентација је, са седам победа и два нерешена резултата ,освојила прво место и златну медаљу. Екипу су сачињавали: Владимир Класан, Драган Живић, Милош Тонић и Драган Молдовановић. У разговору са једним од српских олимпијских првака, Класаном, сазнаћемо како је протекло такмичење у Енглеској, како пријем код председника Вучића, како је прослављена најзначајнија титула у древној игри.

Културни центар Барака, замишљен као платформа за културно умрежавање, едукацију и промоцију уметности и независне уметничке сцене,  намењен уметницима из области филма, позоришта, музике, ликовних, примењених уметности и нових технологија, функционише пуном паром и ове године, у строгом центру Београда. О актуелним дешавањима у овом здању, укључујући стрит арт радионице и едукативне филмске кампове, разговарамо са уметничком директорком Бараке Невеном Салетовић.  

Из дана у дан све је више атлетичара Србије који су изборили учешће на Европском првенству у Берлину, које почиње 7. августа. Међу њима је и млада скакачица у даљ Милица Гардашевић, која је на турниру у Беранама, поред  обезбеђене визе за Немачку, учинила још једну велику ствар- оборила је властити рекорд, сада износи 6 метара и 64 центиметра. Милица је, да подсетимо, прошле године, у италијанском Гросету, постала јуниорска првакиња Старог континента у овој дисциплини, а време је апсолутно на њеној страни. Сада је у свету одраслих, очекује се само да `експлодира` у спортском смислу, о чему највише брине њен тренер Марко Милинков.

Млада кошаркашка репрезентације  Србије постигла је фантастичан успех у мађарском Шопрону, освајањем другог места и сребрне медаље на Европском шампионату. Још један, крунски доказ да женска кошарка код нас има лепу будућност и искрено признање селектору Милошу Павловићу, неуморном трагачу за кошаркашким бисерима и `произвођачу нових материјала за каљење`. Са њим смо разговарали непосредно пре што се цела наша баскет експедиција разбежала широм земље и света, на више него заслужене одморе.

Са Дринске регате, уз разговоре са учесницима ове атрактивне манифестације чији је домаћин Бајина Башта, јавља се наш колега Миленко Марковић. Сазнаћемо нешто више и о школи брзог читања и мудрог учења, захваљујући Мирославу Самарџићу, који ће бити један од гостију у студију. Најављујемо и низ манифестација привредно- туристичког карактера, које окупљају на десетине хиљада посетилаца широм Србије. У селу Рудно код Краљева одржаће се Сајам сеоског туризма. На Копаонику су `Дани боровнице`, а у Владичином Хану музички фестивал `Overload`. `Жумаријада` ће бити одржана у Кладурову код Петровца на Млави. Идемо у сусрет и `Бојничком лету`, републичком фестивалу `Труба Мирослава Милета Матушића` у Кучеву, `Сајму Дунава`, Међународном лимском биатлону, `Данима Лајковца`, Туристичкој Дунавској интернационалној регати, позоришном фестивалу `Бескрај 10 квадрата` у Прокупљу. Ту је и шести по реду `Златар фест`, манифестација која промовише привредне и туристичке потенцијале општине Нова Варош.

У селу Дубље код Богатића биће обележен јубилеј Боја на Дубљу. У Ариљу је у току фестивал `Arlemm`. Музеј Југославије организује `Лето у Музеју`. У галерији `Полет` ће бити представљена монографија о глумцу Зорану Ранкићу, ауторке Звездане Станковић. У Народном музеју у Зрењанину најављују изложбу скулптура и цртежа Вукашина Миловића, као и изложбу радова академског сликара Душана Кирћанског. У оквиру манифестације `Дани Власотинца у Београду`, у Манаковој кући је отворена изложба слика `Камен древног сневача`, аутора Братислава Бате Анђелковића. У Музеју савремене уметности у Новом Саду изложени су радови уметника Душана Јаначкова. Супергрупа `Боканте` затвара другу сезону концерата `Мјузиколоџи баркафе сешнс`. Позоришна представа `Еко бајка` данас је на програму од 18х у амфитеатру спортског центра `Олимп` на Звездари. У Сијаринској Бањи је све спремно за традиционалну `Ноћ гејзера`. Већ седам година је прошло од трагичне смрти Лубише Стојановића Луиса, у Неготину ће тим поводом бити одржан традиционални концерт `Мој живот је моје благо`, у знак сећања на овог уметника, уз бројне госте, Луисове сараднике и пријатеље, уз обавезни хуманитарни моменат манифестације. 

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво