У средишту пажње

У средишту пажње о економској сарадњи са Кином. Шта за нас значи договор о модернизацији железнице Београд- Будимпешта? Колико су кинеске инвестиције значајне за развој наше инфраструктуре и докле се стигло са другим пројектима?

Премијери Србије, Кине и Мађарске постигли су недавно у Букурешту договор о заједничком пројекту модернизације железнице између Будимпеште и Београда. "Ово је прилика да се поставе високи технолошки циљеви у региону и да оно што је донедавно представљало научну фантастику постане реалност. Србија је отворена за кинеске инвестиције и већ имамо у Србији неколико инфраструктурних пројеката који се реализују"- поручио је српски премијер.

Тренутно је просечна брзина возова у Србији 42 километара на сат, а пројектована брзина возова -нове пруге је 160 км на час, што значи да би се раздаљина између Београда и Будимпеште прелазила за свега три часа.

Стручна јавност такође је сагласна да је свака кинеска инвестиција добродошла, с обзиром да ће Кина за пројекте у земљама централне и источне Европе издвојити десет милијарди долара.

Колико је за Србију важно стратешко партнерство са Кином? Гости емисије су: професор Факултета политичких наука Драгана Митровић, руководилац и оснивач Центра за студије Азије и далеког истока, Дејан Ласица, помоћник министра за железницу и интермодални транспорт и Милан Ковачевић, консултант за страна улагања.

Уредник и водитељ је Оливера Симић Милошевић.

Радио Београд 1, 17.05

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво