У средишту пажње

Шта је показала овогодишња Недеља штедње? У којој валути је тренутно најисплативије штедети и зашто, да ли је боље орочити новац или не и на који период, да ли штедећи можемо и да зарадимо и како, колике су камате на штедне улоге, да ли, упркос беспарици и кризи - можемо и да уштедимо?

Недеља штедње траје до краја ове седмице, када грађани, који желе да штеде традиционално из године у годину постављају ова питања.

НБС је недавно упутила апел банкама да камате које нуде на девизну штедњу уочи Светског дана штедње 31.октобра, не буду веће од оних које нуде током целе године како се не би нарушила стабилност финансијског система. Иначе, банке су протеклих неколико година драстично смањиле камате на штедњу, али камате на кредите никако да осетније падну! Зашто? Питање које занима многе који су из оправданих разлога подигли кредит.

И док криза не јењава, камате на штедњу падају- грађани Србије све више штеде! Према подацима НБС, од 2001. године до краја септембра ове године, вредност штедних улога у банкама повећана је више од 26 пута. Ипак, у Недељи штедње чули су се и подаци да велики број грађана новац чува код куће - у сламарицама је око три милијарде евра!

Да ли нам је евро дражи, а динар исплативији и шта су савети стручњака - како заиста уштедети без великих одрицања?

Гости у студију су: Бранислав Зороја, директор сектора за монетарне операције Народне банке Србије, проф. др Бранко Живановић са Београдске банкарске Академије и Душан Узелац, директор портала Каматица.

Телефони за сва ваша питања су: 011 322 52 99 и 322 54 99.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Симић Милошевић.

Радио Београд 1, 17.05

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво