Гости из прошлости

Еустахија Арсић је прва српска књижевница чије се име нашло на корицама неке штампане књиге, а објавила их је три. Била је и прва жена – сарадник Летописа Матице српске.

Писала је на славеносрпском језику, била је образована, полиглота - осим српског претпоставља се да је говорила још шест језика, а била је и добротворка - помагала је штампање књига Јоакима Вујића и Вука Стефановића Караџића.

Са трећим мужем, Савом Арсићем, племићку титулу стекла је пре свега за просветне заслуге. Њене су речи:  „Благо нашем роду кад буде свака жена знала читати наравоучителне књижице јер слепа мати својој деци очи вади." Борила се против незнања, неписмености и  „сујеверија и чародејанија из неразумија."

Будимска Универзитетска штампарија објавила је 1814. Године прву књигу славеносрпске списатељице Еустахије Арсић која је данас позната под називом  „Совјет матерњи". У потпису, скромно је писало само - сочинителница. Своје име уписала је тек на претпоследњој страни, испод једне песме. 

У књижици од свега тридесетак страница малог формата, Еустахија Арсић се представила као пропагатор просветитељских идеја и као присталица схватања о нужном образовању жена. Посебну место у васпитавању  „јуности" видела је у мајкама:

„Воспитавај дштер трудољубију, домостројенију, благонаравију. От мудрих списанија књиги научајут нас наравоисправленију. Историје научајут, что ти сбилосја прежде нас на земљи. Географија учит познавати премудрост божију и земного круга, а всја постигнути можемо трудољубивим чтенијем. Род наш днес дичитсја мудрих списатељ књигами.    Кто с радостију не прочитајет књиги премудрејшего Доситеја? Жеља блаженаго јест, да свака дјевица научит историју, географију, логику и наравоучителну философију."

Наша гошћа из прошлости - Еустахија племенита Арсић.

Аутор и уредник емисије: Мирјана Блажић Микић.

Радио Београд 1, 13.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво