Гости из прошлости

Ко је први провезао бицикл београдским сокацима и српским друмовима? Е, то се поудано не зна. Претпоставља се да је први бицикл у Србију донео Милорад Терзибашић 1884. године, по повратку са школовања у Швајцарској.

Он је био и оснивач Првог српског велосипедског друштва и његов први председник. Крајем те године основан је и први бициклистички клуб у Србији, и... опет се претпоставља, да је замајац његовом оснивању дао Ђорђе Нешић, доцније очни лекар, професор универзитета и академик који се током школовања у Москви, Паризу и Бечу инфицирао бициклизмом. Истина, њега није било у првој управи Велосипедског друштва, али вероватно зато што је махом живео у европским метрополама и такмичарски се бавио бициклизмом.

Доктор Нешић је 21. јула 1896. године постао првак Русије на једну и 5 миља, а исте године у Лођу превезао је 10 км за 11 минута и 16 секунди и победио Немца Лера који је две године раније био првак света. Ђорђе Нешић је у Паризу био бржи и од најбољих француских бициклиста тог доба - Жаклена и Морена, а у Риму је био бољи и од италијанских асова Ероза и Лонфраника.

У Београду крајем претпрошлог века први бициклисти мање су били наклоњени такмичењима. Педала су окретали по бетонском тркалишту направљеном 1887. године у Позоришној улици, на месту где се данас налази Дом војске, а радо су приређивали и излете и „продукције" по Србији.

Прва дама која се на бициклу Србијом продуцирала била је госпођа Цинцар-Јанковић. Она се 10. јула 1887. године са супругом Јанком провозала од Београда до Новог Сада у пратњи господе Стеве Новаковића и Драгутина Трипковића. У "Велосипедском листу" остало је забележено да је то био први тандем-бицикл са два седишта и два пара педала на нашим друмовима.

Са старих путева и стаза у "Госте из прошлости" стижу нам бицикли и велосипеди.

Аутор и уредник: Мирјана Блажић Микић.

Радио Београд 1, 13.00

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво