Музика антика - Византијска комопозиторка Касија

У суботу 8. јануара у емисији МУЗИКА АНТИКА пратићете химне и стихире византијске композиторке Касије у извођењу женског вокалног ансамбла VocaMe. Песникиња, композиторка, у каснијем животу игуманија Касија, живела је у Цариграду у првој деценији IX века. Она се сматра првом композитороком чија су дела сачувана до данашњих дана и још увек су присутна у православном богослужењу.

Касија је рођена у богатој продици блиској визнатијском двору и важила је за најобразованију и најлепшу жену свог доба. Njено образовање је било темељно и укључивало је познавање класичне грчке књижвености, што се може препознати и у њеном поетском рукопису. По предању, цар Теофил је желео да је узме за супругу, али постиђен Касинијном интелигенцијом и непокорношћу одустаје од те намере и жени се Теодором.

Године 843. Касија је основала манастир изван цариградских зидина под утицајем свог духовном учитеља Теодора Студите. Црква је Касију прогласила светицом, а њен празник се слави 7. септембра по православном календару.

На музичком плану већина Касијиних мелодија, писаних у другом и четвртом гласу, је сведена, силабична и блиско прати метроритмичку структуру текста. Најпознатије дело ове композиторке је била химна Augustu monarhesnatos - Август је владао која се изводила на Божићној вечерњој служби, и која се помиње у више визнатијских хроника. У тексту се пореди владавина првог римског цара Августа са владавином Христа која долази. Такође је позната Касијина химна Посрнула жена која се изводи на Велику среду као покајничка молитва.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво