Радомир Путник: Стваралаштво Радослава Лазића

У циклусу ТЕАТРОЛОШКА ИСРАЖИВАЊА који је на програму од четвртка, 14. октобра, до суботе, 16. октобра 2010 године, емитоваћемо текст Радомира Путника под насловом „Стваралаштво Радослава Лазића“.

Будући да је Радослав Лазић један од најпродуктивнијих позоришних стваралаца, Радомир Путник ће у тексту Стваралаштво Радослава Лазића дати веома исцрпан преглед и коментар његових уметничких и научних ативности.

Иако редитељ по основној вокацији, Лазић је већи део свог живота посветио педагошком раду, тј. деценијама је студентима Академије уметности у Новом Саду предавао предмет који обједињује естетику, теорију, историју, феноменологију и антропологију извођачких уметности. Такође не треба занемарити Лазићев допринос теорији електронских медија - радија и телевизије, затим бројна учешће у жиријима на смотрама и фестивалима, као ни његов рад на анимацији преводилаца да на наш језик пренесу најзначајнија дела светских театролога.

Ипак, у овом тексту Путник ће највећу пажљу посветити, можда, најреспектабилнијем делу Лазићеве биографије - књигама које је овај приљежни аутор приредио и написао, а њих је око педесет. Будући да Лазићева театролошка истраживања и даље трају, Путник је тематско структурирање његових теоријских дела извршио донекле условно, поделивши их на радове о режији, глуми, луткарству, сценографији и костимографији, о Браниславу Нушићу и Нô-театру. Већ из ових тема очитује се огромна разноврсност Лазићевих интересовања и спремност на (за нашу средину) пионирске искораке  у неке од позоришних области.    

Уредница циклуса: Тања Мијовић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво