Театролошка истраживања – Радомир Путник: Стваралаштво Миодрага Ђукића

У циклусу „Театролошка истраживања “ који је на програму од четвртка, 9. септембра, до суботе, 11. септембра, емитоваћемо текст Радомира Путника „Стваралаштво Миодрага Ђукића “.

Радомир Путник у тексту Стваралаштво Миодрага Ђукића истражује драмске текстове овог недавно преминулог позоришног писца. Путник запажа да је од двадесетак драма које је Ђукић написао за радио и позориште, тек један мали део доспео на сцену, а разлоге томе углавном треба тражити у ванпозоришним и вануметничким околностима.

Будући да се баве непријатним садражајима људског живота, Ђукићеве драме нису ни лагодне ни лаке за тумачење. Критичко-иронијски приступ стварности огледа се у гротескном преувеличавању и преображавању ликова и ситуација, које је Ђукић користио као основно средство свог уметничког израза, поткрепљујући то богатим наслеђем српског језика, као и нелогизмима и савременим начином мишљења и говора.

Ипак, Путник такође констатује да је Ђукићев метод излагања и својеврсни реализам «у који уводи стилизацију већ према потреби развоја драмске радње и неизбежних промена. Па и кад се бави митолошким садржајима или темама, и када изједначава стварност са привидом, Ђукић се ослања на поуздани реалистички исказ».

Драме Миодрага Ђукића на које ће се Радомир Путник осврнути у овом тексту су: Потраживања у мотелу, Александар, Кисеоник, Кртичњак, Баштиник, Уговор, Светионик, Лабудово језеро, Чудан стриц, Фараон и лав, Стриптиз код Џакарте, Сомнабули, Вила метаморфоза, Мајстори и Кочијаш.

Уредница емисије: Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво