Марсел Пруст – Присуства. Говори Адријана Марчетић

У емисији Научни скупови, од понедељка, 30. јануара до петка, 3. фебруара, можете слушати прилоге с међународне научне конференције „Марсел Пруст – присуства”, која је недавно одржана у Београд у организацији Института за књижевност и уметност.

Стогодишњица смрти Марсела Пруста (1922–2022) била је повод да се у читавом свету организује низ скупова посвећених делу једног од највећих и најзначајнијих писаца у историји књижевници. Научни скуп у Београду окупио je импресивну екипу проучавалаца и поштовалаца Прустовог дела из Србије, региона, али и Европе.

Скуп је био подељен на тематске целине, те се говорило о Прусту из перспективе компаративне књижевности, херменеутике, савремене рецепције, из перспективе филозофије и психоанализе, да би се Пруст, најзад, разумевао и из посебних појмова или феномена попут љубави или односа према сликарству.

Излагали су теоретичари књижевности, преводиоци, писци, филозофи и психоаналатичари, а Трећи програм доноси избор прилога који ће, верујемо, прeнети дух и атмосферу овог важног научног скупа.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво