Читај ми!

Фестивал Промс 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 29. августа у Ројал Алберт холу у Лондону, који нам је уступљен посредством међународне размене чланица Еурорадија. Краљевским шкотским националним оркестром дириговао је Томас Сендергорд, уметнички директор овог ансамбла, а као солисткиња наступила је виолинисткиња Никола Бенедети. На програму су била остварења Томаса Адеса, Винтона Марсалиса, Бенџамина Бритна и Ленарда Бернстајна.

На почетку емисије чућете Адесову Прву свиту из опере Напудериши јој лице, која је заснована на животу, скандалима, а потом и разводу Маргарет Кембел, војвоткиње од Аргајла. Ово је прва опера у композиторовом опусу коју је компоновао 1995, док је оркестрацију свите уобличио 2007. године.

Друга тачка био је Виолински концерт у Де дуру Винтона Марсалиса, америчког трубача, композитора, педагога и уметничког директора организације Џез у Линколн центру. Биографију Марсалиса краси чак девет Гремија - у категоријама за џез и класичну музику, а његов ораторијум Крв на пољима из 1997. године прва је џез композиција овенчана Пулицеровом наградом за музику. Када је 2019. упознао Николу Бенедети, харизматичну виолинисткињу шкотско-италијанског порекла, Марсалис је дошао на идеју да јој посвети овај концерт у којем је вешто представио сусрет два различита музичка света: џеза и шкотске народне музике. Ово остварење је премијерно изведено на прошлогодишњем Промсу.

Други део концерта испунила су остварења Бенџамина Бритна - Четири морска интерлудијума из опере Питер Грајмс и Ленарда Бернстајна - Симфонијски плесови из мјузикла Прича са Западне стране.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво