Читај ми!

Научни скупови

Борис Беговић: Меритократија – успон, савремена суочавања и перспективе

У емисији Научни скупови, петком пратите снимке излагања са међународне научне конференције „Знање и слобода” која је, у организацији Института за студије културе и хришћанства, одржана 12. и 13. октобра у Дому омладине у Београду. У другој емисији овог циклуса можете слушати излагање Бориса Беговића „Меритократија – успон, савремена суочавања и перспективе”.

Интердисциплинарним научним скупом „Знање и слобода" Институт за студије културе и хришћанства из Београда обележио је десет година свог постојања. Учесници конференције су из различитих перспектива (филозофске, теолошке, економске и тако даље) размотрили однос човекове слободе и (са)знања, као и друга питања која су у непосредној вези са централном темом конференције.

Борис Беговић дефинише меритократију преко четири њене основне карактеристике: прво, људи у друштву напредују на основу властитих способности, друго, свакоме је доступно образовање којим ће унапредити своје способности, треће, нема никакве дискриминације приликом алоцирања радне снаге и, четврто, послови се додељују на основу конкуренције. Иако су врлине меритократије, макар у овом идеалтипском облику, и ефикасност и правичност, Беговић ће указати на два проблема која су јој инхерентна, а потом ће анализирати могуће правце у којима би овакав систем могао да напредује.

Следећег петка, 16. децембра наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.

Уредница циклуса Тања Мијовић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво