Читај ми!

Музика вива

Дела Ђузепа Марије Гиша и Eјвинда Торвунда

На почетку емисије чућете композицију Суви врт каталонског композитора Ђузепа Марије Гиша. Овај аутор је студирао теорију музике и композицију на Конзерваторијуму у Бадалони и Барселони, а потом се усавршавао на париском Иркаму. Након освајања више признања у области композиције у Шпанији, побеђивао је и на композиторским такмичењима у Сједињеним Америчким Државама. Гиш се поред компоновања бави и музичком педагогијом, те предаје на водећим високошколским установама у Каталонији, као што су Универзитет Помпеу Фабра, Међународни универзитет Каталоније и Конзерваторијум Лицеу.

Гишова композиција Суви врт из 2014. године испирисана је истоименом сликом Феранда Зобела, као и хаику поезијом. Кроз три атака става композитор покушава да дочара поетске слике и емоције ових уметничких дела, суптилном употребом динамике и тонских боја.

У емисији ћете чути и нумере са еклектичног албума под називом Егзотика Ејвинда Торвунда. Поред редовног музичког образовања на универзитетима у Ослу и Берлину, Торвунд је искуства у области музике стицао свирајући гитару у рок и импро бендовима, те се и у његовим композицијама често могу пронаћи сасвим диспаратни материјали и необични поступци њиховог коришћења. Контрасти, јукстапонирања, чак и потпуно супротне перспективе често коегзистирају у његовим делима, а присутне су и на овом албуму који сам Торвунд описује као мешавину „Џона Зорна, Штокхаузена и Мартина Денија". Кроз десет нумера-ставова, смењују се различити музички жарнови, од лаунџ музике до нојза, стварајући халуциногену и дезоријентишућу атмосферу.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво