Читај ми!

Стваралаштво Јохана Вилхелма Вилмса

У току децембра настављамо циклус који приређујемо поводом јубилеја 250. годишњице рођења Јохана Вилхелма Вилмса, холандског композитора немачког порекла. У овој емисији слушаћете симфонијска и клавирска остварења овог аутора.

Своју Пету симфонију у Де-дуру, опус 52, Вилмс је компоновао око 1817. године, а објављена је у издању куће Хумел у Амстердаму. У овом периоду, Вилмс је већ био виђен као симфоничар, и то пре свега захваљујући успеху његове претходне симфоније, коју је објавила чувена лајпцишка издавачка кућа Брајткопф и која је побрала изразито позитивне реакције музичке критике. Вилмсову Симфонија у Д-дуру одликује уздржан и уравнотежен циклус, са акцентом на сонатном алегру, у темпу виваче, и са лаганим уводом, који се може тумачити и као својеврстан стилски омаж Јозефу Хајдну. Слушате извођење камерног оркестра Холандског радија са диригентом Ентонијем Халстедом.

Поље клавирских соната било је прво на коме је Јохан Вилхелм Вилмс покушао да изгради своје име, и то већ у последњој деценији 18. столећа. Његова амбициозна четвороставачна Соната за клавир у Б-дуру, опус 13, из 1793. године, која плени богатством музичких идеја, представља дело младог композитора који покушава да помири улоге пијанисте-виртуоза и клавирског педагога. Заокрет у Вилмсовој каријери, од пијанисте ка диригенту, који је био последица и промена у холандском друштву и музичким институцијама у време Наполеона, значио је да је ово остала усамљена клавирска соната у опусу овог композитора.

Аутор Срђан Атанасовски

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво