Фестивал Промс 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 17. јула у Ројал Алберт холу у Лондону, који смо добили посредством међународне размене чланица Еурорадија. Том приликом наступио је Симфонијски оркестар града Бирмингема под управом свог уметничког директора – Казукија Јамаде, јапанског диригента који је те вечери дебитовао на Промсу, а на програму су била остварења Михаила Глинке, Етел Смајт и Сергеја Рахмањинова.

Најпре слушамо Глинкину увертиру за петочину оперу Руслан и Људмила, коју је овај руски композитор писао од 1837. до 1842. године инспирисан истоименим Пушкиновим остварењем. Након тога следи Концерт за виолину и хорну у А дуру Етел Смајт, британске композиторке и једне од истакутих сифражеткиња викторијанске епохе. Ово дело је премијерно изведено на Промсу 1927. године када је оркестром дириговао славни Хенри Вуд, оснивач фестивала, коме је композиторка и посветила овај концерт. Као солисте чућете младу америчку виолинисткињу Елену Јуриости, која је такође дебитовала на Промсу, и хорнисту Бена Голдшајдера.

Други део емисије испуниће Симфонија у е молу број 2, опус 27 Сергеја Рахмањинова. Ово дело је премијерно изведено 26. јануара 1908. године у Театру Мариински, а том приликом оркестром је дириговао композитор.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво