Читај ми!

Жене у музици

Вечерашњу емисију испуниће интерпретације певачице Ма Рајни, која припада првој генерацији блуз уметника који су иницирали снимања овог музичког жанра. Веома је заслужна за популаризацију блуза, а њено извођаштво је снажно утицало и на наредне генерације певачица. Слушаћете снимке из 1924. и 1925. године.

Рођена је 26. априла 1886. године у Џорџији, као Гертруда Приџет Рајни. Музичку каријеру започела је у четрнаестој години у Коламбусу, а убрзо се придружила локалној позоришној трупи која је изводила водвиље. На њено интересовање за блуз велики утицај извршило је извођење којем је присуствовала 1902. године на једној турнеји у Мисурију, када је чула извесну девојку како пева о томе како је вољени напустио. Потом, 1912. године гостујући у Тенесију упознала је младу Беси Смит, која се трупи прикључила као играчица, те јој је давала прве часове певања и са овом уметницом започела дугогодишње пријатељство.

Када је 1923. године реализовала прве снимке, Ма Рајни је већ била позната интерпретаторка блуза, чији се специфичан глас могао чути на бројним концертима и представама широм Америке. Била је препознатљива по својим снажним вокалним способностима, јединственој енергији, импозантном фразирању мелодија и стилу певања који су критичари често описивали речима да наликује јадиковању и ламентирању. У издању Парамоунт Рекордса, у периоду од 1923. до 1928. године, реализовала је преко 100 снимака, а успешну сарадњу остварила је са познатим музичарима и оркестрима тог доба, међу којима се издвајају: Луис Армстронг, Флечер Хендерсон, Лови Остин, Бастер Бејли и други.

Уредница Ирина Максимовић Шашић





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво