Читај ми!

Грамофонија – Композиције Вилхелма Стенхамара

Слушаћете Гудачки квартет опус 29, Баладу о Конфучију, Три хорске песме и циклус клавирских комада Касне летње ноћи овог шведског аутора. Емитујемо записе са плоче коју је објавио Шведски радио.

Продукција плоча Шведског радија је, као и у већини случајева, обухватала широку палету музичких жанрова и извођача, придајући посебну пажњу фонограмима са технички веома квалитетним снимцима који су начињени у њиховој продукцији. Плоче са овом етикетом, када је о уметничкој музици реч, најчешће садрже историјски вредне записе, као и значајне звучне документе са фестивала и премијера, нарочито остварења шведских аутора. То је случај и са плочом коју вечерас емитујемо, а на којој се налазе композиције једног од најзначајнијих шведских аутора са преласка 19. у 20. век у извођењу Киндел квартета, Хора шведског радија и чувене пијанисткиње Хилде Валделанд. Киндел квартет је основан 1941. године и у то време је био један од ансамбала са највећом дискографијом, сачињеном већином од винила са шведском музиком. Њихови први снимци су објављени још 1944. године, да би до почетка шездесетих њихов опус бројао двадесетак плоча. Хор шведског радија је под управом Ерика Ериксона од 1952. до 1982. године остварио своју интернационалну афирмацију, а часопис Грамофон га је уврстио међу 10 најбољих на свету. Нажалост, на овој плочи се налази и један од последњих снимака Хилде Валделанд, пијанисткиње преминуле 1961. године, а која је обележила нордијски музички живот међуратног периода.

Програмски коментар за ово издање је написао Бо Валнер, чувени шведски музиколог и музички критичар, који је познат и као аутор Стенхамарове биографије. Занимљиво је да је дизајн омота је заснован на слици Харија Бострема, једног од најзначајнијих шведских сликара модернизма. 

Аутор: Милан Милојковић
Уредница: Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво