Читај ми!

Мајстори барока – Јохан Георг Пизендел

Сонату за соло виолину у а молу, Сонате за виолину и цембало у е молу, ге молу и Це дуру, као и Кончерто у Де дуру Јохана Георга Пизендела изводе виолиниста Антон Штек и чембалиста Кристијан Ригер, као и Барокни оркестар из Фрајбурга под управом Готфрида фон дер Голца.

Јохан Георг Пизендел, немачки виолиниста и композитор, дуги низ година је водио Дворски оркестар у Дрездену, један од најистакнутијих инструменталних ансамбала у Европи у то доба. Поред тога, као водећи виолиниста свог времена, Пизендел је уживао велико поштовање, и композитори као што су Томазо Албинони, Георг Филип Телеман и Антонио Вивалди су му посветили дела написана за овај инструмент.

Рођен 1687. године у Кадолцбургу, малом граду близу Нирнберга, Пизендел је прва музичка знања добио је од оца, који је био кантор и оргуљаш. Са девет година, је постао члан хора у дворској капели у Ансбаху, где је Ђузепе Торели радио као виолиниста и композитор у то време, и верује се да је Пизендел код њега похађао часове виолине. Године 1709. одлази у Лајпциг како би наставио школовање, а 1712. добија намештење виолинисте дворског оркестра у Дрездену, да би наредних година напредовао и до места концертмајстора и управника оркестра. Са повременим кратким путовањима по градовима Европе где је представљао културу Дрездена, као и девет месеци које је провео студирајући у Венецији код Антонија Вивалдија, Јохан Георг Пизендел остаје везан за дрезденски двор до краја свог живота.

Постојећи опус овог аутора је малобројан јер је велики број дела током времена изгубљен. Сачувана дела су инструментална, и укључују десет виолинских концерата, четири концерта за оркестар и виолинске сонате. Пизендел је у својим делима асимиловао различите утицаје са својих путовања – упливе немачког, француског и италијанског стила – и успешно их интегрисао у своја дела успевајући тако да створи аутентичан музички израз. 

Ауторка: Саша Тошковић 




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво