Читај ми!

Жене у музици – Ингрид Џенсен

Представићемо канадску трубачицу Ингрид Џенсен, једну од најактивнијих савремених џез интерпретаторки коју је критичар Њујорк Тајмса описао као „свестрану и веома енергичну уметницу”. Слушаћете одабране нумере са два албума: Овде на земљи, из 1997. и Бесконачност из 2015. године.

Ингрид Џенсен је рођена 12. јануара 1966. године у Ванкуверу, а детињство је провела у граду Нанајмо у Британској Колумбији. Након што је дипломирала на престижном Берклију 1989. године, за издавачку кућу Enja објавила је три албума која су изузетно добро прихваћена у круговима критичара и публике, што јој је отворило пут ка светској џез сцени, а убрзо је постала и једна од најтраженијих интерпретаторки на труби. Дебитантски наступ и турнеју у Европи имала је почетком деведесетих са Бечким уметничким оркестром, једним од водећих европских џез ансамбала који је као званични културни амбасадор Аустрије био активан од 1977. до 2010. године. Потом је радила на Конзерваторијуму Брукнер у Линцу као најмлађа педагошкиња у историји ове образовне институције, а по повратку у Њујорк придружила се иновативним џез оркестрима Марије Шнајдер, са којом је сарађивала од 1994. до 2012, као и ансамблу Дарсија Џејмса Аргјуа - са којим и данас често наступа. Године 1995. победила је на такмичењу трубача Кармине Карузо, а потом је два пута била чланица жирија на овом конкурсу. Од деведесетих година редовно наступа на џез фестивалима широм света.

Поред концерата са водећим музичарима савремене њујоршке џез сцене, Ингрид Џенсен води и свој квинтет, квартет и трио, а њени ансамбли побрали су изузетне оцене критичара и публике обезбедивши јој и велики број обожавалаца широм света. Од 2020. године стална је чланица женског џез септета Артемис, једног од најиновативнијих савремених џез састава. Уз бројне концертне активности, Ингрид Џенсен ради и као професорка трубе на Стенфорд Универзитету и другим високошколским установама у Америци - у Мичигену, Балтимору, Стоктону, као и родној Канади, где предаје на Универзитету у Банфу у Алберти. Деканка је на Џез одсеку престижне њујоршке Менхетн школе за музику.

Поред бројних дискографских награда којима су овенчани њени албуми, 2019. године одликована је наградом за Интерпретаторку године на труби коју јој је доделило међународно Удружење џез новинара. Иначе, она данас музицира на труби америчког градитеља Дејвида Монета, чији се инструменти беспрекорне интонације и тона убрајају међу водеће у свету.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво