Читај ми!

Светске музичке позорнице

Репродуковаћемо снимак концерта Лондонског симфонијског оркестра под управом Сајмона Ретла, забележен 12. септембра прошле године у Барбикан холу у Лондону. Суделовала је Луси Кроу, сопран као и Лондонски симфонијски хор. Овај концерт означио је почетак нове сезоне концерата овог ансамбла, те је Ретл одабрао програм са делима британских аутора.

Концерт је отворио наступ Лондонског симфонијског хора, који је извео Перслову химну Не сећај се, Господе, наших грехова. Одмах потом, чланови Лондонског симфонијског оркестра и Сајмон Ретл извели су Прелид за лимене дувачке инструменте, удараљке и звона Мајкла Типита, написан поводом обележавања 40 година постојања Би-Би-Сија, 1962. године.

Премијерно су изведена два става из композиције Изгнаници савременог британског композитора Џулијана Андерсона, настале по поруџбини Лондонског симфонијског оркестра, Симфонијског оркестра из Бостона и Баварског радија.

Први став који носи назив 3. мај представља дирљив имејл који је својим пријатељима композиторима послао мароканско-француски композитор Ахмед Есјад у којем је своју фрустрацију због немогућности да напусти кућу због пандемије вируса корона описао као унутрашње изгнанство.

Други став, у којем се сопрану придружује и хор, под називом Цион, заснован је на 137. псалму На водама Вавилонским, а чији текст на оригиналном хебрејском језику говори о чежњи за домовином. Док хор пева псалам, соло сопран, који се налази изван сцене, пева на енглеском текст под називом Изгнанство који је написао румунски композитор Хорацију Радулеску, након што је избегао у Француску бежећи од Чаушесковог режима.

Ауторка Јелена Дамјановић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво