Читај ми!

Музеј звука – Лаута и чембало са цревним жицама

Слушаћете композиције Силвијуса Леополда Вајса и ренесансних анонимних аутора.

Чембало са цревним жицама један је од најнеобичнијих барокних инструмената, који је настао као хибрид лауте и чембала. Иако је био популаран током 17. и 18. века  чак је био и један од –омиљених инструмената Јохана Себастијана Баха – до данас није сачуван ниједан оригинални примерак. Штавише, нису сачуване ниједна слика или графика из барокног периода које би потврдиле како је тачно изгледао, иако постоји доста описа и записа о овом инструменту са краја 17. и прве половине 18. века. Оно што се поуздано зна јесте да је имао дворедне клавијатуре, попут чембала, а да су жице од црева и облик резонантне кутије преузети од лауте. Тако је настао инструмент дубоког, богатог и резонантног тона, на којем је могао да се изводи обиман реперотар компонован за чембало.

У емисији ћете моћи да чујете сонате Силвијуса Леополда Вајса, једног од најплоднијих аутора музике за лауту, које ће на чембалу са цревним жицама саграђеном 2015. године изводити Волфганг Рибзам. Инструмент који је за овог чембалисту изградио амерички градитељ Кит Хил, поседује једну клавијатуру и један сет цревних жица, које окидају кукице постављене у два реда - један ближе клавијатури, а други дубље у корпусу инструмента, који дају две различите звучне боје. Поред тога, инструмент поседује и сет металних жица, које резонирају, стварајући „ехо" ефекат у регистрима које извођач користи.

У емисији ћете чути и композиције за лауту ренесансних аутора које на „Презбитер" лаути из 1595. године изводи Михал Гондко. Реч је о једном од најстаријих сачуваних инструмената на којима може и даље да се свира, који је недавно рестаурисан и враћен у своје првобитно стање, са седам пари жица. Инспирисан космополитском природом бројних збирки комада за лауту – у којима су се налазила дела аутора из различитих крајева Европе – Гондко је представио репертоар на којем су се нашла мало позната дела, од којих су многа први пут дискографски забележена.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво