Читај ми!

Век хармонике – Ињаки Алберди: Пријатељство

Представљамо најновији албум хармоникаша Ињакија Албердија, са делима Луиса де Пабла, који је под називом „Пријатељство”, 30. јула прошле године објавила дискографска кућа Ај-Би-Ес.

Премијерно извођење Де Пабловог Концерта за хармонику и оркестар 2018. године, по коjeм је албум и добио име, био је повод да композитор и Ињаки Алберди заједно припреме ово издање. Албум Пријатељство рефлектује причу о три деценије дугој професионалној и приватној сарадњи и велику посвећеност хармоници Луиса де Пабла и Ињакија Албердија. Опус за хармонику, овог шпанског аутора рођеног 1930. године у Билбау, заузима специфично место у савременом репертоару, посебно због тога што динамички капацитети и широк спектар звучности хармонике одговарају његовом експресивном музичком језику.

Концерт за хармонику и оркестар под називом Пријатељство, који чини средишњи део компакт-диска, Де Пабло је написао 2014, а премијерно га је извео Ињаки Алберди у марту 2018. године. Оркестарски инструментаријум чини четворочлани састав појачан харфом, челестом и великим бројем удараљки. Овај велики звучни апарат Луис де Пабло суптилно оркестрира истичући лирске и контемплативне одсеке брижљиво нијансирајући наступе хармонике и дрвених дувачких инструмената.

Ињаки Алберди је признати и утицајни шпански интерпретатор, о чему сведочи чињеница да се, захваљујући његовом ангажману, дела за хармонику налазе на редовном репертоару концертних сезона најважнијих шпанских оркестара. Интензивно сарађује са савременим, пре свега шпанским композиторима, што је резултирало настајањем бројних нових дела за хармонику, која је Алберди премијерно извео. Тренутно ради као педагог на Универзитету у Сан Себастијану у Шпанији.

Уредница емисије: Марија Вуковић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво