Читај ми!

Картелијери и музика за кларинет у Бечу

У трећој емисији циклуса посвећеног 250. годишњици рођења Антонија Казимира Картелијерија, слушаћете дела овог аутора и Јозефа Леополда Ајблера.

Картелијеријев Концерт за кларинет и оркестар број 1 у Бе-дуру је дело које недвосмислено у први план ставља солисту и виртуозне могућности нових модела кларинета, доступних у Бечу око 1800. године, а писан је за водећег бечког кларинетисту, Антона Штадлера. Први став започиње лаганим уводом, а наставља се бриљантном солистичком експозицијом, у којој је могуће препознати одређене елементе чешког фолклора. Завршни став обликован је као рондо са варијацијама, писан на хајдновску тему, при чему поступак варијација Картелијерију служи како би поново истакао техничке могућности солисте.

Концерт за кларинет бечког композитора Јозефа Леополда Ајблера је, као и Картелијеријево дело, писан за виртуоза на овом инструменту, Антона Штадлера. Штадлер је био посебно цењен због топлине тембра, меког и деликатног тона, те изражајном свирању у ниском регистру, а поред тога што је био извођач, сарађивао је и са градитељима инструмента како би добио савршенији вид кларинета већих могућности. Солистичка деоница Ајблеровог концерта осмишљена је тако да истакне Штадлерове интерпретативне снаге.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво