Опера „Чаробна фрула” Волфганга Амадеуса Моцарта

Репродуковаћемо снимак опере „Чаробна фрула” Волфганга Амадеуса Моцарта, забележен 23. јула прошле године на фестивалу Барокне опере у Бону. У главним улогама наступили су Метју Њулин као Тамино и Мари Ериксмен као Памина, а ансамблом Серкл д лармони и Камерним хором из Намира дириговао је Жереми Рорер. Овом приликом представљена је нова продукција, планирана за издање овог фестивала 2020, а реализована је у копродукцији са фестивалом из Бремена.

Ово дело Моцарт је компоновао само два месеца пре своје смрти 1791. године, на либрето свог дугогодишњег пријатеља Шиканедера, на чију инцијативу је уведена и улога Папагена, коју у овој поставци пева Рикардо Новаро. Чаробна фрула је бајка чија је тема уздизање кроз мудрост, љубав и доброту на један виши морални ниво, што одговара идејама из доба просвећености. Место и време у којем се дешава ова опера нису јасно прецизирани. Стари Египат је евоциран кроз мистичност, а у неким ранијим продукцијама приказани су и утицаји Ислама, првенствено кроз костиме и архитектуру. Овакви егзотични костими и поставка заправо су били само маска; наиме, Моцарт и Шиканедер су заправо све то замислили као тајанствени приказ масонства, чијим симболима је прожето ово дело.

Након премијере, септембра 1791. године, Чаробна фрула је изведена чак двадесет пута у наредних месец дана, а до краја 18. века постављена је више од 200 пута и данас је једна од најпопуларнијих опера Волфганга Амадеуса Моцарта.

Уредница Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво