Читај ми!

Музеј звука – Музика за Војводу од Берија

Слушаћете како чланови ансамбла Ферара под управом Крофорда Јанга изводе дела која су написана за Жана I, Војводу од Берија.

Војвода је био пасионирани мецена уметности и колекционар великог броја ремек-дела, међу којима се налази и данас чувени, минијатурама илустровани рукопис – Молитвеник Војводе Берија.

Као младић, Жан од Берија је уживао у поезији, музици и пријатељству са једним од најпознатијих француских песника-музичара Гијома де Машоа. Машо, који је био четрдесет година старији од војводе, чак је написао и своју Књигу извора љубави, као утешну поему за Жана, док је као младић био заточен у Енглеској.

Током своје релативно дуге, педесетшестогодишње владавине, Жан од Берија је као мецена уметности био сведок смене три генерације уметника и великих стилских промена у области музике - од строго утврђених форми Машоа, преко високо рафинираног стила Арс Субтилиора до једноставније, лепршавије музике, полифоничара који су стварали пре Гијома Дифаја.

На снимку који ћете вечерас слушати налазе се дела која су настала током Војводиног живота и која су највероватније била написана за прославе значајних династичких догађаја, као што су венчање Жана од Берија са његовом другом супругом, Жан од Булоње 1389. године, или венчање његовог сина са Катарином од Француске.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво