Читај ми!

Имагинарна едиција

Франк Жоржи: Самоуправљање у изградњи. Француска левица и југословенски „модел”

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 18. до петка, 22. јула, можете слушати делове студије „Самоуправљање у изградњи. Француска левица и југословенски модел”. Превод: Вељко Станић

Педесет година од побуне у мају 1968. године, ова књига се враћа на једну од најсимболичнијих утопија тог пролећа на барикадама: самоуправљање. Током више од једне деценије, реч која је дуго била на маргинама долази у средиште дебата француске левице. Она улази у програме партија и синдиката, потхрањује размишљања и снове о једном другачијем социјализму, заснованом на интегралној демократији, почев од предузећа па до читавог друштва. Уобличава се приликом штрајка радника фабрике Лип 1973. године да би у предвечерје избора Франсоа Митерана у мају 1981. године дошло до застоја. У протеклих неколико година, ова идеја се поново појављује као могући одговор на странпутице савременог капитализма.

Самоуправљање, међутим, није произишло тако опремљено из маште француских студената и радника у грозници мајских дана. „Самоуправни социјализам" настао је другде, у земљи која више не постоји, и његово преношење у француску припада једном културном трансферу. Реч као и сама појава враћају нас јединственом искуству започетом у Титовој комунистичкој Југославији двадесет година раније, одмах по раскиду са Стаљином. Разумети његову појаву и опадање у Француској током три деценије подразумева да се пише историја југословенског „модела", данас заборављеног, као и његове рецепције у редовима француске левице.

На основу импресивне количине необјављених извора, часописа, књига и сведочанстава учесника, Франк Жоржи на занимљив начин реконституише и објашњава ову трајну фасцинацију, понекад амбивалентну и парадоксалну, према „земљи самоуправљања", која је занимала француске интелектуалце и истраживаче, од синдикалиста до политичких активиста, од троцкиста и либертера до хришћанских левичара, од Окупљања француског народа (СФИО) до Јединствене социјалистичке партије (ПСУ) и Француске демократке конфедерације рада (ЦФДТ).

Доцент на Универзитету Париз и Пантеон Сорбона (Центар за друштвену историју 20. века), професор на Универзитету Еври, Франк Жоржи је аутор дела „Измишљање ЦФДТ, 1957–1970" и „ЦФДТ: идентитет под знаком питања". Такође је уредник зборника „Самоуправљање: последња утопија".

Књига Самоуправљање у изградњи. Француска левица и југословенски модел" ускоро ће бити објављена у издању „Академске књиге".

Чита: Душица Мијатовић
Уредница: Оливера Нушић.







Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво