Музика вива – Дела Томаса Адеса

У емисији посвећеној остварењима једног од најуспешнијих савремених аутора, чућете лондонску премијеру његове симфоније „Анђео уништења”, као и дело „Пронађена места”.

Овај британски композитор и једна од највећих звезда савремене музике, рођен је 1971. године у уметничкој породици. Студије је започео у Гилдхол школи за музику и драму, а потом их наставио на Кембриџу. Од средине деведесетих, његово присуство на међународној сцени постаје све запаженије, а након освајања Громајер награде 1999, добија поруџбине од водећих светских фестивала и музичких институција. Снимци његових дела освајали су престижна признања попут Ехо класик и Грамофон награде, Дијапазон д'Ор, Гремија и других, а дела су му овенчана и наградама „Ернст фон Сименс", „Леони Сонинг", „Тору Такемицу" и другим.

На почетку емисије слушаћете композицију Пронађена места из 2009. године, која је била написана за виолончелисту Стивена Исерлиса, а премијерно изведена на фестивалу у Олброу. Ова композиција открива Адесову инспирацију француском музиком XX века.

Поред овог дела, у емсији ћете чути и лондонску премијеру његове симфоније Анђео уништења. Ово дело је друго остварење у Адесовом опусу инспирисано истоименим филмом Луиса Буњуела. Након опере која је своју премијеру имала 2016. године на Фестивалу у Салцбургу, аутор је прошле године приредио и симфонију, базирану на музичком материјалу из опере. Четири става носе називе Уласци, Марш, Љубавници и Валцер, а захваљујући сугестивности Адесове музике, у њима се може пратити радња Буњуеловог филма, у којем гости из високог друштва долазе на забаву, али не успевају са ње и да оду.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво