Камерни концерт

Репродуковаћемо снимак забележен 22. јула прошле године у оквиру Фестивала у Вербијеу, који смо добили захваљујући међународној размени чланица Еурорадија. Том приликом наступили су виолончелиста Стивен Исерлис и пијанисткиња Кони Ших, а на репертоару су била остварења Камија Сен-Санса, Огусте Олмес и Габријела Фореа.

Најпре слушамо извођење Сен-Сансове Сонате за виолончело број 1 у це молу, опус 32, која је настала 1872. године. Ово напето и експресивно дело, посвећено француском виолончелисти Жилу Бернару Ласеру, евоцира Француско-пруски рат који се одиграо две године раније. Почетни Алегро, користећи ниже регистре виолончела и клавира, даје злослутан карактер, док средишњи Анданте у музички ток уводи предах и спокој. Овај став је заснован на коралу за који је Сен-Санс једном приликом рекао: „Анданте моје прве сонате за клавир и виолончело резултат је импровизације на оргуљама у цркви Свети Августин... Први и последњи део става представљају написану репродукцију онога што сам том приликом импровизовао". Након тога следи бурно Финале, које поново доноси расположење са почетка дела, али и трачак наде са појавом кантабилне теме пред сам крај композиције.

Потом ће Стивен Исерлис и Кони Ших одсвирати Сен-Сансову Романсу опус 36, из 1874. године.

Након тога слушаћете речитатив и песму из кантате Краљичина визија Огусте Олмес, у верзији за виолончело и клавир. Ова француска композиторка је дело објавила 1895. године и посветила га Данијелу Колону, сину виолинисте Едуара Колона, оснивача Оркестра Колон, који је извео велики број њених остварења.

Емисију ће заокружити Соната за виолончело број 2 у ге молу, опус 117 Габријела Фореа. Написана у ауторовој последњој стваралачкој фази, периоду између марта и новембра 1921. године, ова соната је посвећена виолинисти и композитору Чарлсу Мартину Лефлеру. Дело садржи све одлике романтизма, а Винсент д'Инди је свом пријатељу Фореу након премијере написао следеће: „Желим да ти кажем да сам још увек под утицајем чаролије твоје прелепе Сонате за виолончело... Анданте је ремек-дело осец́ајности и израза, и волим финале, тако живахно и дивно... Како си само срећан што духом остајеш тако млад!"
Ауторка: Саша Тошковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво