Читај ми!

Летњи фестивали Еурорадија 2022

Директан пренос са Фестивала у Екс-ан-Провансу – Клаудио Монтеверди: Крунисање Попеје

У петак, 15. јула од 20 часова, са једне од најзначајнијих европских летњих сцена можете у директном преносу пратити извођење Монтевердијевог ремек-дела, опере „Крунисање Попеје”. У насловној улози наступа америчка сопранисткиња Џеклин Стакер, Нерона ће тумачити Џејк Ардити, Сенека је Алекс Розен, Октавија Флер Барон, Отон је Пол-Антоан Беноа-Џијан, а Друзила је Маја Керани. Ансамблом Капела Медитеранеа диригује Леонардо Гарсија Аларкон. Биће то нова продукција ове опере, која је првобитно планирана за 2020. годину, када је фестивал отказан због пандемије корона вируса.

Фестивал у Екс-ан-Провансу је једна од најзначајнијих европских летњих музичких манифестација која се у овом француском граду одржава 74. пут, од 4. до 23. јула. Међу уметницима који ове године наступају су Еса-Пека Салонен, Бенжамен Бернхајм, Тарек Јамани, Канако Абе, Рикардо Минаси, Хор и оркестар Опере из Лиона и многи други. Као и претходних година, основна програмска нит усмерена је на оперску уметност, док значајно место заузимају и оркестарски, камерни и солистички концерти. Заједничка тема овогодишњих опера и концерата је друштвено-економска и еколошка реалност. На овогодишњем фестивалу премијерно ће бити изведене две опере: Жена на нултој тачки британске ауторке Бушре Ел-Турк и Дантеово путовање Паскала Дисапена.

Уз Орфеја из 1607. године, опера Крунисање Попеје је најпознатије остварење Клаудија Монтевердија, а на Фестивалу у Екс-ан-Провансу биће изведено чак девет пута. Дело је настало и премијерно представљено 1643. године у Венецији, у Театру Сан Ђовани е Паоло. Либретиста опере је Ђан-Франческо Бузанело, венецијански ерудита и члан Академије дељи Инкоњити, једне од најутицајнијих културних и политичких институција у Венецији тог доба. Њихова либерална идеологија, заснована на амбивалентном моралу и политичкој прагматичности рефлектовала се и на садржај последњег Монтевердијевог остварења. Као основа за литерарни предложак опере послужили су догађаји из Пет књига Анала римског историчара Корнелија Тацита. Тако се радња ове прве 'историјске опере' одвија око 62. године, за време владавине римског императора Нерона. Ова опера, необична је и као једно од ретких остварења пре Моцартовог Дон Ђованија, у којем су главни ликови антихероји вођени страстима, амбицијом и таштином. Може се рећи да у овој опери не постоји прави позитивни јунак: сви ликови су дати са својим манама, слабостима и понеким врлинама, те је на тај начин створена уверљива музичка драма, која и данас стоји као један од врхунаца оперског жанра. Са музичке стране, Крунисање Попеје представља дело у којем се истичу елементи 'старог оперског стила' и нових тенденција оличених у већој употреби рефрена и ариозних одсека.

Уреднице преноса: Ивана Неимаревић и Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво