Читај ми!

Уметност интерпретације – Трио Цимерман

Вечерашњу емисију испуниће Голдберг варијације Јохана Себастијана Баха у верзији за гудачки трио, које ће извести Трио Цимерман.

Овај камерни састав у којем наступају виолиниста Франк Петер Цимерман, виолиниста Антоан Таместит и виолончелиста Кристијан Полтера, основан је 2007. године. Поводом петнаестогодишњице рада, дискографска кућа Бис је недавно објавила ретроспективу њихових снимака, на којима се, између осталих, налази и запис Бахових Годлберг варијација, који се истиче као један од најзанимљивијих на компилацији.

Прва верзија за гудачки трио овог канонског дела музичке литературе настала је 1985. године, а начинио ју је Дмитриј Ситковецки, како је сам навео, „у част Глена Гулда". На првом снимку, извео је овај аранжман уз Жерара Косеа и Мишу Мајског, подједнако угледне интерпретаторе те епохе. У новом миленијуму, чланови Трија Цимерман, који такође понаособ граде изузетно успешне солистичке каријере, узели су ову партитуру као полазиште за сасвим нову интерпретацију Баховог дела. Како наводе, „чим су закорачили у бескрајни свет варијација, постали су очарани оригиналном партитуром и њеним небројеним лепотама и детаљима. Стога смо одлучили", наводе чланови трија Цимерман, „да понудимо верзију за гудаче која је, колико је то могуће, нити аранжман, нити транскрипција, већ откривање Бахове паритуре". Поредећи две интерпретације, верзија Ситковецког и сарадника је више романтична, са слободнијим фразирањем и више вибрата, док је стил Трија Цимерман аутентичнији, и у складу са музичком епохом у којој је дело настало. Односи три инструмента су такође много равноправнији, те сваки солиста добија прилику да изнесе главну тему арије и покаже сопствени виртуозитет.

Уредница емсије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво