Читај ми!

Имагинарна едиција

Мануел Кастелс: Побуна маса и колапс једног политичког поретка

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 4. до петка, 8. јула, можете слушати текст шпанског социолога Мануела Кастелса „Побуна маса и колапс једног политичког поретка” из његове књиге „Суноврат. Криза либералне демократије”, коју је Кастелс написао 2017. године.

Овај аутор се сматра једним од најзначајнијих социолога и теоретичара нашег времена. У својим радовима, превасходно се бави утицајем информационих технологија на савремено друштво и начинима на који процеси умрежавања и глобализације утичу на актуелна друштвена кретања. У анализи коју ћемо емитовати на нашем програму, Кастелс пише о Трампу, Брегзиту, макронизму и европској разједињености... Он нас подсећа да су наши животи данас „захваћени ковитлацем мноштва криза", али је, по његовом мишљењу, једна од њих посебно дубока и разорна. Он је дефинише као крах односа између владара и народа. Наиме, неповерење у институције је све присутније и доводи до врло уочљиве кризе либералне демократије која је некада, истиче аутор, представљала појас за спасавање како би се савладали историјски бродоломи ратова и насиља.

„Нећу понудити решења", вели Кастелс, „зато што их немам. И зато што су она посебна за сваку земљу. Али уколико политичка криза коју констатујем има глобалне размере, превазилазећи појединачне одлике било ког друштва, требало би размишљати о томе да она одсликава колапс представничког модела. Колапс који ће нас, будући да је све наглашенији, вероватно оставити без легитимних инструмената помоћу којих бисмо колективно решавали озбиљне проблеме, управо у тренутку када тај ураган постаје све жешћи у нашим животима. Реч је о колапсу политичког модела представништва и владавине либералне демократије која се кроз сузе, зној и крв током последња два века учврстила као модел против ауторитарних држава и институционалне својевољности. Без обзира на то да ли је у питању Шпанија, Сједињене Државе, Европа, Бразил, Чиле, Јужна Кореја, Тајланд... у многим земљама се већ извесно време стварају широки народни покрети против актуелног система политичких партија и парламентарне демократије под геслом - они нису наши представници!"

Књигу Суноврат. Криза либералне демократије (издање из 2020. године) ускоро ће објавити издавачка кућа Clio.

Текст је са шпанског превела Биљана Исаиловић.
Читао је Александар Божовић.
Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво