Читај ми!

Теоријски профили

Ерик Фасен: Род и проблем универзалија (2/3)

У наставку овог циклуса, у четвртак, 31. јуна и петак, 1. јула, можете пратити текст француског социолога Ерика Фасена „Род и проблем универзалија: Католичка мобилизација и сексуална демократија у Француској”, који је изворно објављен у часопису „Religion & Gender” (vol. 6, no. 2) 2016. године.

У овом раду аутор оживљава аналогију између средњевековног „проблема универзалија" и савремене контроверзе коју су католичке институције покренуле против тзв. gender theory, ризикујући да у свом супротстваљању родним студијама изједначе Природу и Бога.

Две традиционално сукобљене стране у контроверзи око „проблема универзалија" јесу „реалисти" и „номиналисти". Док ови први сматрају да су категорије отисци стварности („универзалије"), које постоје захваљујући томе што људи опажају стварни поредак у универзуму и именују га (поредак је, дакле, присутан независно од љуског опажања), други сматрају да су категорије само имена (лат. nomina), ствари око којих се људи слажу, а „поредак" који људи притом виде је нешто што они сами стварају, а не нешто што заиста опажају. Према Фасеновом мишљењу, актуелни религијски напади на „родну теорију" су само један од примера овог непрекидног конфликта. Још од Симон де Бовоар, феминистичке, а потом и родне студије су несумњиво засноване на премисама друштвеног конструисања (или „номинализма"), док католички непријатељи рода могу да се окарактеришу као есенцијалисти (или „реалисти"). У дефиницији рода која би била „прихватљива за католичку цркву" признаје се да је род подложан утицајима - било спољашњим, било унутрашњим - којима је изложена људска личност, али неопходно је да се он „саобрази природном поретку који је већ дат у телу". Ова ревидирана католичка дефиниција рода постављена је у изричиту опозицију према феминистичком поимању рода, према којем „стварност природе узнемирава, прави проблеме и, према томе, мора да нестане". Ипак, присталице и једне и друге стране деле исту премису, а то је политичка природа пола.

Овај Фасенов чланак превела је с енглеског језика Милица Секуловић.

У петак 1. јула, Ерик Фасен, који тренутно гостује у Београду у оквиру пројекта „Шта је данас род?", у чијој организацији и реализацији учествује и Трећи програм Радио Београда, говориће о теми полне демократије на трибини која се одржава у Француском институту од 18 часова.

Текст чита: Александар Божовић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво