Музика света – WOMEX 2021: Дуо Саиба Пашазадеа

У вечерашњој емисији, другој из циклуса посвећеног фестивалу WOMEX који је прошле године одржан у Порту од 27. до 31. октобра, репродукујемо снимак концертa дуа који чине Сахиб Пашазаде, тар и Камран Керимов, нагара, забележен 28. октобра у конгресном центру Алфандега. Овом приликом, уметници су публици представили импресиван репертоар инструменталних мугама.

Мугам је један од основних жанрова азербејџанске традиционалне музике као и суседних кавкаских региона, а ослања се на персијски макам принцип стварања мелопоетских облика. Овај сложени вид уметности најчешће подразумева вокално-инструменталне импровизације у оквиру модалних система који нису у вези само са различитим лествицама, већ и са мелодијским моделима и фрагментима који су усмено преношени. Корени су му у песмама за молитву и успаванкама, а инструменти који су пратња овим песмама су: тар, каманча, уд, балабан, кавал и нагара, али у данашње време мугам се може изводити и уз пратњу западноевропских класичних инструмената.

Пашазаде је рођен у Бакуу 1980. године, а након завршетка постдипломских студија на Националном конзерваторијуму у Азербејџану 2001. године, постаје члан Азербејџанске филхармоније. Убрзо је започео и педагошку каријеру на поменутом Конзерваторијуму, док упоредо гради успешну каријеру солисте. У дуу са подједнако успешним виртуозом, перкусионистом Камраном Керимовим, истражује богат репертоар инструменталних азербејџанских мугама.

Уредница емисије Марија Шекуларац Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво